Klompenpad Holholsterpad (11km) langs de prachtige Weteringse broek – Wandelen door Beemte broekland en bij Apeldoorn

Op zoek naar een fijne wandeling in de buurt van Apeldoorn? Zoek niet verder en loop het Holholsterpad! Op een mooie zaterdag in juni liepen we dit pad en hebben er enorm van genoten. Er zit wat asfalt in, maar gelukkig veelal onverhard en echt door de natuur, met hoge wilde grassen en bloemen, maar we hebben ook een aantal vogels gespot. Loop met ons mee over dit klompenpad.

Het begin – bij het opstappunt langs het apeldoorns kanaal

Je kunt het Holholsterpad wandelen vanaf het gezellige dorpshuis Ons Huus in Beemte Broekland, of bij het opstappunt langs het Apeldoorns kanaal. Bekijk hier de route. Wij kozen voor het laatste, want dat was minder ver fietsen en we kwamen immers om te wandelen.

We hadden het gevoel dat we vanaf het opstappunt direct richting de oversteek van de snelweg liepen, maar dat was gelukkig niet zo. We liepen juist een heel mooi stuk langs weilanden en over een onverhard pad. Daar kwamen we ook bovenstaande stier tegen, maar genoten ook meteen al van de hoge wilde grassen die langs de kant van het pad groeiden.

Nog een mooi klompenpad lopen? Dan is het Klarenbeekse pad echt een aanrader!

We kwamen een schoolekster in het weiland tegen, die op zoek was naar wormpjes. Er vlogen twee roofvogels door de lucht wat een prachtig gezicht gaf. Er kwamen parende libellen voor ons langs gevlogen. Witjes fladderden voor ons uit over het pad. Dit klinkt idyllisch, maar dat was het eigenlijk ook wel… We genoten volop van wat er om ons heen te zien was, en dat terwijl we nog maar 2 kilometer onderweg waren.

Richting de Weteringse broek

We staken de Stadhoudersmolenweg over en kwamen op een stukje alternatieve route? De “echte” route konden we niet terugvinden dus besloten maar gewoon door te lopen. We liepen wat meer door bewoond gebied, wel landelijk natuurlijk, het is niet hartje centrum.

We genoten van een mooie moestuin bij iemand (en stiekem toch gekeken hoe ver de courgettes bij hun al waren, jaloers!). We lopen nu richting de snelweg overgang. Wel een stuk verhard, maar dat mocht de pret niet drukken. We waren lekker aan het kletsen en om ons heen aan het kijken. Bovenop de brug over de snelweg zagen we een mooi gebied en zeiden nog tegen elkaar: “Fijn hé, als er zo’n stuk grond wordt teruggegeven aan de natuur”. Een paar minuten later liepen we zelf door deze prachtige natuur heen!

Welkom bij de Weteringse broek

Ja, het ligt langs de snelweg, en ja er staan hoogspanningsmasten, maar dat neemt niet weg dat dit een mooi pad is! Prachtige hoge grassen, wat distels die in bloei staan, zuring en andere bloemen komen we tegen. Er staat zelfs wat riet waar de lisdodde al op komt. Heerlijk lopen hier, helemaal alleen in de natuur. Extra bonus: twee ooienvaars die overvliegen.

Aanrader: de 2e etappe van het Hanzestedenpad van Brummen naar Zutphen. Als je het Holholsterpad mooi vind is dit ook een wandeling die bij je past!

Dit gebied is in beheer bij natuurmonumenten, en zorgt ervoor dat verschillende natuurgebieden aan elkaar gekoppeld worden waardoor dieren makkelijker tussen natuurgebieden kunnen verplaatsen.

We lopen een klein stuk over een fietspad, maar komen al snel weer bij een afslag richting onverhard. Opeens is er een luid kwetterende meerkoet die ons ook niet had verwacht. Ik schrok ervan. Gelukkig lieten we ze snel weer met rust want we liepen verder over het pad, weg bij de aangelegde fietspaden en heerlijk over een onverhard pad met allerlei planten langs de zijkant.

Even uitrusten op een bankje

We hadden er alweer 6 kilometer opzitten, maar genoten enorm. Het was prachtig weer (warm!!), en de natuur stond mooi in bloei. Wat dat betreft zijn juni en juli wel de mooiste maanden om dit pad te lopen, denken we zelf. We komen bij een bankje aan (een van de weinigen?) en besloten even te gaan zitten. Na deze pitstop liepen we alweer richting Beemte Broekland. Time flies when you’re having fun.

Een ijsje halen bij Ons Huus

Op deze warme dag (zo’n 30 graden zagen we later..) waren we wel toe aan een ijsje. En die hadden ze bij het dorpshuis van Beemte Broekland. Hier kun je overigens ook even op het terras (of binnen) zitten voor een drankje of de lunch. Na het ijsje liepen we natuurlijk wel verkeerd, typisch, we waren zo afgeleidt door het lekkers. Maar goed, we liepen dus op een andere manier door het dorp heen. Gelukkig kwamen we snel weer op de route en staken het Apeldoorns kanaal over. Yes, weer een rustig pad in plaats van langs de weg lopen. Ook al was het maar een kort stukje, het loopt nooit zo leuk met die voorbij razende auto’s en motoren…

Na een kort stuk over het fietspad mochten we bij deze prachtige brug oversteken. Echt vakmanschap, veel dank aan diegene die dit heeft gemaakt! Een mooie dikke boomstam + anti slip kippengaas om over heen te lopen, met aan beide zijden een reling van boomstam/takken, prachtig! Hier raken we ook kort het Kopermolenpad aan. Toch slaan we snel weer links af, en vervolgen onze weg langs de boeren velden. Er worden nog wat schapen gebracht die op de wei mogen staan, leuk om te zien hoe dat gaat.

Ook in de buurt van Apeldoorn en een prachtig klompenpad: het Fliertpad!

We lopen langs de herenboerderij Wenum Wiesel, een mooi concept om op een lokale manier aan je groente, fruit en vlees te komen. Hier ligt ook een varken te genieten in z’n eigen modderhotel, zo tevreden. Dit is hoe het zou moeten zijn.

Terug richting ons beginpunt

We lopen nog een stukje langs een mooi pad, wat eigenlijk langs een weg loopt, maar dit had je bijna niet door. Vanaf daar staken we de weg over en lopen nog een stuk langs het welbekende beekje De Grift. Ook hier gelukkig langs een mooi onverhard pad. Nog 2 keer het water oversteken en we waren weer terug bij onze fietsen.

Meer klompenpaden wandelen?

Nog een paar kiekjes van de route:

Ook wandelen in de omgeving?