Hollumerbos-Westerstrand (3,8 km)

In november waren we in Ameland voor een korte maar welverdiende vakantie. Even uitwaaien en genieten van de rust van dit mooie Waddeneiland in. Natuurlijk hebben we tijdens ons bezoek ook onze wandelschoenen aangetrokken voor een wandeling door de eindeloze duinen van het eiland. Een van de wandelingen die we gelopen hebben is Hollumerbos – Westerstrand van Natuurmonumenten. Wandel je met ons mee. De route is onderweg goed aangegeven met verschillende bordjes. Heb je toch liever een eigen kaart voor bij het wandeling, klik dan hier.

Wandelen Hollumerbos 2 - HappyHikers

Start van de wandeling

Het startpunt van de wandeling is aan de voet van de vuurtoren van Ameland bij het dorp Hollum. De Bronrif gebouwd in 1881 en met een hoogte van 55,3 meter is overal vanaf het westen van Ameland te zien. Als ijkpunt voor schepen, maar ook voor wandelaars natuurlijk. Na het bekijken van de mooie vuurtoren lopen we het bos in. Vanaf de weg loop je het pad naar beneden het bos in. Je merkt dat je echt volop in duinen loopt want ook in het bos gaat het pad de hele tijd omhoog en omlaag. Onderweg zie je allerlei soorten sparren en de dennenbomen.

Wandelen Hollumerbos - HappyHikers
Uitzicht Waddenzee - Hollumerbos - HappyHikers

Het bos weer uit en uitzicht op Terschelling

Midden in het Hollumerbos loop je langs een eendenkwekerij, hier vind je verschillende eenden en ganzen. Misschien kwam het door het grauwe weer, maar we warden er niet blij van en liepen snel weer door. Na een mooi gevarieerd pad lopen we het bos uit en de duinen in. Hier nemen we het pad omhoog richting zee. In de duinen hebben we weer een mooi uitzicht over het landschap. Aan de ene kant de zee en aan de andere kant Ameland en het eindeloze duingebied. We zitten nu echt aan de westkant van het eiland, want ondanks het grauwe weer is Terschelling te zien.

Wandelen door de duinen - Hollumerbos - HappyHikers
Bomen Hollumerbos - HappyHikers

Wil je nog een wandeling maken op Ameland klik dan hier.

Over het strand

Bij een wandeling over een waddeneiland denk je waarschijnlijk direct aan lange stukken langs de kust. Als dat zo is kan je ook tijdens deze wandeling je hart ophalen, want eenmaal het Hollumerbos uit loopt over het strand. Voor de route is beter om dicht langs de duin te lopen, dit heeft als bijkomend voordeel dat je deze natuurlijke kustverdediging eens goed kan bewonderen. Het is rustig op het strand wat zorgt voor een serene sfeer tijdens het wandelen. Als we om de bocht zijn gelopen duiken we opnieuw de duinen in.

Uitzicht over Ameland - Hollumerbos - HappyHikers

Over de duin en uitzicht op Hollum

Als we de duin zijn overgestoken zien we verderop Hollum liggen. Ter linkerzijde van Hollum zie je volgens mij ook de beltoren van Ballum. Met helder zicht moet het uitzicht geweldig zijn. Achter de tuin liggen eindeloze grasvelden, waar mooie paarden kunnen grazen. Het pad loopt over de duin en kort langs de grasvelden om vervolgens weer opnieuw het bos in te gaan.

Over het strand - Hollumerbos - HappyHikers
Over het strand 2 - Hollumerbos - HappyHikers

Terug door het Hollumerbos

Zoals de naam van de wandeling al doet vermoeden loopt de route met name door het bos. Om terug te komen naar het beginpunt nemen we weer een pad wat door het bos loopt. Inmiddels is de zon deels gaan schijnen wat het bos meer kleur geeft. Dit deel van het bos wat uitkijkt op Hollum in de verte ligt wat meer afgeschermd van de zee en de wind en hierdoor zie je verschillende bomen en planten. In dit deel van het bos staan in eens veel meer loofbomen met grote bossen varens aan de stam.

Uitzicht op Hollum - Hollumerbos - HappyHikers
Door het bos - Hollumerbos - HappyHikers

Op zoek naar een echte strandwandeling. Klik dan hier.

Eindpunt van de route

Over de duinen - Hollumerbos - HappyHikers

Het einde van de route ligt aan de voet van de vuurtoren. Als je zin hebt kan je deze ook bezoeken. We hebben het zelf niet gedaan, maar bij helder weer moet het uitzicht geweldig zijn. We houden het bij foto’s van de vuurtoren zelf. Het is mooie gevarieerde wandeling waarin bijna alles wat het eiland te bieden heeft aan bod komt. Door de combinatie van zee, duin en bos zie je de gelaagdheid van de natuur. Bijkomend voordeel van de wandeling is dat in het bos achter de vuurtoren volop speelplaatsen te vinden zijn. De wandeling is daarmee ook ideaal voor een wandeling met het gehele gezien.

Meer over Ameland?