Hanzestedenpad etappe 2: van Brummen naar Zutphen

Een prachtige etappe op het Hanzestedenpad, welke loopt langs 3 landgoederen, veel onverhard en afwisselende landschappen (van bos tot boeren gebied). Aan het eind van de rit komen we dan weer de IJssel tegen, welke we in de eerste etappe veel hebben gezien, en de hierop volgende twee etappes ook niet veel uit het oog zullen verliezen. De totale afstand is zo’n 16 kilometer, en zelf hebben we er 4 uur over gedaan (incl. stops). We raden aan om hier wel met wandelschoenen te lopen, vanwege de veelal onverharde paden. Zelf zouden we de etappe nog wel een keer willen lopen, gewoon, omdat deze zo mooi en afwisselend was.

Begin: Landgoed Groot Engelenburg

Het beloofde vandaag een mooie zonnige dag te worden, dus we besloten vroeg op pad te gaan. Om 10:17 liepen we vanuit NS Station Brummen richting Landgoed Groot Engelenburg. Het is nu een hotel met restaurant, en een grote golfbaan erachter, maar gelukkig is er ook nog ruimte voor wat bos met mooie wandelpaden. Het is niet verkeerd lopen over het landgoed. We genieten van de onverharde ondergrond, mooie bomen en de groene omgeving, ook al komt die deels van een golfbaan. Een mooi bankje geeft prachtig uitzicht, het riet komt weer op en kleine bloemetjes verraden dat het toch echt lente is.

Mooi gebied buitenaf

Na het landgoed lopen we via boeren weggetjes langs mooie huizen welke op prachtige percelen staan met weids uitzicht. Hier dromen we toch wel een beetje bij weg. Hoe fijn moet het zijn om zo te wonen? Met zoveel ruimte rondom je huis, een eigen boomgaard, grote moestuin en zelf bijen te kunnen houden… Het leidde bij ons tot mooie gesprekken over de toekomst. Het loopt er fijn, wel wat fietsers onderweg, maar ook een stukje onverhard alleen voor de wandelaar. En na niet al te lange tijd komen we bij het volgende landgoed aan…

Landgoed Leusveld

Opeens is daar landgoed Leusveld. We verwachten een landhuis maar dat is er niet. Wel bevindt er zich een mooi jachthuis met koetshuis welke gebouwd is in 1911. Na het bord van natuurmonumenten te hebben gelezen, met informatie over wat er op het landgoed allemaal te zien is, lopen we verder door het bos. Achter het jachthuis bevindt zich een bankje waarop we even pauze nemen en een appel eten.

Na de appel lopen we verder over het landgoed. Het is een bosrijk gebied en dat zorgt voor een mooie afwisseling tussen de landerijen van eerder in de wandeling. Het fijne is ook dat alle paden onverhard zijn. We genieten er echt van de stilte om ons heen en komen tot rust.

Natuur & vogels

Nadat we het landgoed verlaten blijven we in redelijk bosrijk gebied lopen. Af en toe zien we een akker liggen. Na een klein stukje over de weg te hebben gelopen, lopen we weer een nieuw onverhard pad in, wat ons leidt naar een klein beekje. Hier loop je weer even in een stukje “niemandsland” waar je volop kunt genieten van de natuur en vogelgezang. We steken twee keer een bruggetje over om van kant te wisselen. Ook komen we nog twee ruiters te paard tegen op het pad, terwijl we zelf even op een bankje zitten te genieten van de vogels.

Meer lezen over het Hanzestedenpad? Bekijk deze pagina voor de andere etappes en informatie over het pad

Landgoed Voorstonden

Aan het eind van dit pad komen we bij een weg, maar gelukkig loopt daarlangs ook een klein onverhard paadje. Aan het eind van de weg komen we alweer bij Landgoed Voorstonden. Alhoewel het Hanzestedenpad niet langs het daadwerkelijke huis loopt, loop je wel door de prachtig aangelegde tuinen. We zeggen wel aangelegd, maar zo voelt het niet heel erg. Het blijft natuur met veel bomen, maar de paden zijn goed en de bewegwijzering ook.

Na een wat steiler dan verwacht bruggetje (maar goed te belopen), komen we bij een grote vijver aan. Een aantal ganzen heeft zelfs al jongen (half april), dus het is vaak een drukte van jewelste op de vijver. Na vanaf een weiland nog een mooie blik te kunnen werpen op Huis Voorstonden, vervolgt het pad zich richting Zutphen.

Chillen bij het weiland & Zutphen in zicht!

Na het landgoed te hebben verlaten, lopen we over een boeren weggetje midden in de natuur. Het is opeens heel erg warm en de zon schijnt volop. Nadat we twee andere wandelaars op het pad zien zitten, genietend van het uitzicht, besluiten we dat zelf ook te gaan doen. Een stukje verderop leggen we de jassen neer en genieten we een tijdje van de stilte en het mooie weiland voor ons, net zoals de warme zon op ons gezicht. In de verte zien we al een aantal kerktorens van Zutphen op de horizon verschijnen, het eindpunt van de etappe nadert.

Vogels spotten

Toch is het vanaf dit punt nog best een eind lopen. We lopen nog een stukje langs boeren weggetjes, helaas wel verhard, maar de meeste wegen in de etappe waren onverhard, dus het mag de pret niet drukken. Voor we onder het spoor doorlopen, komen we nog een vogelspotter tegen. Deze verteld ons dat er een mannetjes kieviet op het weiland staat, en dat geeft aan dat het vrouwtje er waarschijnlijk op het nest zit. Als hij het nest vindt, markeert hij deze zodat de boer weet dat daar zich een nest bevind. Best gek eigenlijk, dat een vogel zomaar midden op een omgeploegde akker besluit een nest te bouwen.

Na een klein stukje door Hoven te hebben gelopen doemt de IJssel alweer op. We hebben hem de gehele etappe nog niet gezien, maar in etappe 3 (Zutphen naar Deventer), komt hij weer volop langs. We lopen over de brug richting station en zijn blij met de mooie wandeling die we hebben gelopen. Zeker voor herhaling vatbaar!

Meer lezen over het Hanzestedenpad? Dat kan op deze pagina!