Hanzestedenpad etappe 1: Doesburg naar Brummen

In april zijn we op pad gegaan om de eerste etappe van het Hanzestedenpad te lopen, een mooi streekpad langs de IJssel en historische Hanzesteden. De etappe start aan de rand van Doesburg, waar je al snel richting de oudste stadspoort van de Doesburg loopt om vervolgens de oude stadsmuur op te lopen. Hier loop je in alle rust in een groene omgeving letterlijk op de rand van Doesburg. Een beter begin van de etappe konden we ons nauwelijks voorstellen: de combinatie van bijzonder stukje geschiedenis met natuur zorgt dat we gelijk een fijne start hebben van de wandeling. Onderweg staan er bordjes met daarop details van de stadsmuur en vormgeving ervan.

Over de stadmuur van Doesburg

De stadsmuur is geen onderdeel van de eerste bloeiperiode van Doesburg rond de 15e eeuw, maar is een erfenis van het heruitvinden van de stad als vestig in de 17e eeuw toen Willem III aan Menno van Coehoorn vroeg om de stad te versterken. Het resultaat is indrukwekkend, de vestigwerken omsluiten de hele stad en blijken zo’n hectare grond te bevatten. Gelukkig zijn ze nooit gebruikt. De stadsmuur is nu vooral de voedingsbodem voor bijzondere flora en fauna, zoals de aronskelk, een vleesetende plant. Ook zouden er aan de noordkant otters tussen de linies te vinden zijn.

In het begin loop je over de hoge linie van de stadsmuur en kom je uit op de kade, waar we voor de eerste keer de IJssel zien in deze etappe van het Hanzestedenpad. Deze laat je snel achter je om richting het historische centrum van Doesburg te lopen. Het centrum van Doesburg is prachtig met monumentale gebouwen direct uit de bloeiperiode van de stad (15e eeuw) en daarvoor. Want de stad kreeg al in 1237 stadsrechten en dit zie je terug in de gebouwen. Via het centrum loop je naar de noordkant van de stad richting de lage linie.

HappyHikers - Hanzestedenpad etappe 1 - Doesburg naar Brummen - Hoge Linie

Via de Lage Linie en langs de Oude IJssel

De lage linie is ook onderdeel van de verdedigingswerken van de stad, hier kan je goed zien wat de bedoeling was van Menno van Coehoorn. Via de muren kon je ieder punt van de muur overzien en verdedigen indien nodig. Als je er nu loop heb je daar wel wat fantasie voor nodig. De muren zijn overgroeid met gras & struiken en bovenop staan mooie rijen bomen. Tussen de muren in de grachten zitten veel vogels en volgens de informatie, dus ook otters. We laten Doesburg achter ons en lopen langs de oever van de oude IJssel verder naar Brummen.

HappyHikers.nl - Hanzestedenpad etappe 1 - Doesburg naar Brummen - Over de dijk

Vakantieparken

In het begin loop je een mooi lang stuk onverhard over de dijk en heb je een mooi wijds uitzicht over het landschap. Bij het passeren van Kleine Oldenhave komt hier verandering in en gaat de route over op een fietspad over dezelfde dijk. Aangezien het mooi weer is moeten we het pad delen met een hoop fietsers, wat achter elkaar aanlopen betekend. Toch blijft het uitzicht de moeite waard. Helaas komt ook hier verandering in want aan de rechteroever van de IJssel staan veel vakantieparken en wordt er volop gebouwd aan nog meer vakantieparken. Natuurlijk gunnen we iedereen zijn vakantie, maar mooi uitzicht geeft het niet over de dijk. Gelukkig heb je over de linkeroever nog altijd een mooi weids uitzicht met af en toe een bunker van de IJssel linie.

HappyHikers - Hanzestedenpad etappe 1 - Doesburg naar Brummen - IJssellinie

Met een pondje naar Dieren

Het pad meandert met de rivier mee en over de linkeroever totdat we in de verte Dieren zien liggen. Dieren strekt zich ver uit over de oever van de IJssel,. De route loopt richting de IJssel en de enige manier om de andere kant te bereiken is via een veerpont. Gelukkig pendelt de veerpont alleen van de ene oever naar de andere oever en hoef je nooit lang te wachten. Ook in ons geval vaart het pondje net weg aan andere kant en kunnen we snel de rivier oversteken naar Dieren.

HappyHikers.nl - Hanzestedenpad etappe 1 - Doesburg naar Brummen - Het pondje

Aan de kade van de IJssel zien we veel mensen genieten van een patatje in de zon. Inmiddels hebben we zelf ook behoorlijk trek en besluiten even van het pad af te wijken op zoek naar een warme lunch. Met onze lunch in de hand (een zak patat dus), lopen we snel terug door Dieren naar de IJssel. Hier vinden we een mooi rustig bankje met een mooi uitzicht over de IJssel, het pondje en landschap aan de andere kant. We lezen op een bord dat de rivier ook de verbindingsweg was naar het Apeldoorns kanaal, dit geeft weer aan hoe belangrijk de rivier was voor de opkomst van industrie.

HappyHikers - Hanzestedenpad etappe 1 - Doesburg naar Brummen - Uitzicht over de IJssel

Richting Brummen

Via Spankeren lopen we het dorp weer uit, eenmaal buiten de bebouwde kom lopen we nog even verkeerd maar gelukkig zitten we snel weer op de route. Vervolgens lopen we door de bossen van het landgoed de Kieviet en de Leuvenheimse beek. We zijn al behoorlijk moe en de route lijkt net iets te lang te duren voor ons. Gelukkig slaan we niet snel daarna een onverhard pad in en lopen we weer langs een bosrand met uitzicht op mooie velden. De route loopt verder richting Kasteel Engelenburg maar aangezien we met de trein weer naar huis moeten slaan in plaats van linksaf rechtsaf richting het station van Brummen. Gelukkig weten we wel waar we volgende keer moeten beginnen.

HappyHikers - Hanzestedenpad etappe 1 - Doesburg naar Brummen - Boom

In de trein kijken we terug op een geslaagde wandeling. Het hoogtepunt van de wandeling ligt voor ons wel echt in het begin de rust bij het lopen over de stadsmuur, de middeleeuwse centrum van Doesburg en het mooie stuk langs de lage linie en de Oude IJssel, wat niet wil zeggen dat de rest van de route niet de moeite waard is. Wel moeten we eerlijk bekennen dat we de route niet nog een keer zouden lopen, met name door het middenstuk wat we toch wel minder vonden.

HappyHikers - Hanzestedenpad etappe 1 - Doesburg naar Brummen - Boerenland met beekjes

Meer info over de route en een aantal mooie dag wandelingen in hetzelfde gebied? Dan vind je het boekje over het Hanzestedenpad vast interessant!

Meer lezen over de andere etappes die we van het Hanzestedenpad hebben gelopen? Check deze pagina.