Hanzestedenpad etappe 4: van Deventer naar Olst

De derde etappe van het Hanzestedenpad was ons zo goed bevallen dat we besloten dit gehele streekpad te willen lopen. De 4e etappe bracht ons van Deventer naar Olst, beide plaatsen zijn goed te bereiken met de trein. De gehele wandeling was zo’n 14,7 kilometer lang en wij deden er ongeveer 3 uur over. Het bracht ons van de oever van de IJssel langs de IJssellinie over verschillende landgoederen naar Olst. Loop je mee?

Daar is de IJssel weer!

Na het stadspark van Deventer te zijn doorkruist bereiken we weer de IJssel voor een tweede dag lopen langs deze rivier. Het voelt al snel alsof je niet meer in de stad loopt. We zien runderen grazen langs de Ijssel en beginnen het tempo voor die dag weer op te pakken. Soms duurt het altijd even voordat je echt lekker in je eigen tempo loopt, alsof je echt even een half uurtje nodig hebt om te wennen aan het wandelen. Daarna is het heerlijk. We kijken veel om ons heen, een mooi hotel aan de overkant met uitzicht op de IJssel, we komen langs de haven en zien mensen roeien en kanoën. Wat moet dat weer heerlijk zijn zo in het vroege voorjaar, eindelijk met de boot het water weer op.

Op een uurtje wandelen beginnen we de rivier uit het oog te verliezen. Er was een oude stenen muurtje waar we even op konden zitten en we besloten hier even te stoppen om wat te eten en te drinken. We vervolgen het hanzestedenpad over het Landgoed Keizersrande. Hier staat een prachtig oud landhuis, nu hotel Gaia met een prachtige tuin ervoor. We lopen wat meer het bos in, ook wel een fijne afwisseling ten opzichte van de open vlaktes. Tussen de bomen hadden we iets minder last van de koude wind.

Van landgoed Keizersrande naar Kasteel De Haere

We bleven lopen langs boeren velden en kwamen onderweg nog een theetuin tegen en een kruidentuin waar je als wandelaar mocht lopen (zie eerste foto). Zo lief dat mensen hun mooie tuinen openstellen voor wandelaars en bezoekers! Via achteraf weggetjes zien we Kasteel De Haere opdoemen. Dit landgoed is in bezit van stichting IJsellandschap en de voormalige boerenhoeve komt uit 1329. De huidige havezate is in 1559 gebouwd door ridder Hendrik van Oldeneel. Nu zit hier een horeca-gelegenheid in waar je iets kunt eten/drinken.

Het landgoed heeft verder ook een folly (nep-ruïne), welke in 1870 is gebouwd. Het was in die periode erg “hip” om een nep-ruïne op je landgoed te hebben, dat waren nog eens tijden…. We luisteren nog even naar een gedicht dat te horen is in de folly. Na nog een blik te hebben geworpen op de zonnewijzer van De Haere, de grootste zonnewijzer van de Benelux, trekken we weer verder.

Langs de IJssellinie

Waar de Atlantikwall langs de kust nog veel herinnerd aan de tweede wereldoorlog, zijn we als land na die tijd druk in de weer geweest om de IJssellinie op te tuigen, welke ons moest beschermen tegen het Rode Leger (Sovjet-Unie) ten tijde van de Koude Oorlog. Gelukkig is het nooit zover gekomen, van de IJssellinie zijn nog verschillende restanten zichtbaar (o.a. kazematten en bunkers).

Via Kasteel Groot Hoenlo naar Olst

Na het spoor over te hebben gestoken doemt Kasteel Groot Hoenlo al op. Een prachtig onderhouden rijksmonument welke in 1624 is gebouwd. Harry Mulisch heeft hier een aantal van zijn boeken geschreven o.a. De Ontdekking van de Hemel, wat ik me wel kan voorstellen. Het moet een inspirerende omgeving zijn om in te wonen. Er bevinden zich 6 appartementen maar het Kasteel is niet toegankelijk voor publiek.

Vanaf hier lopen we al snel Olst in, waar de trein niet lang op zich laat wachten. Het was een mooie afwisselende wandeling, met zowel de mooie uitzichten van de IJssel, landgoederen en wat historie van de IJssellinie.

Meer info over de route en een aantal mooie dag wandelingen in hetzelfde gebied? Dan vind je het boekje over het Hanzestedenpad vast interessant!

Meer lezen over de andere etappes die we van het Hanzestedenpad hebben gelopen? Check deze pagina.