Haagse bos en Clingendael – de natuur in

Op een mooie zaterdagmiddag besloten we dat het tijd werd om weer eens te gaan wandelen. De lijst met gemaakte wandelingen in 2019 was namelijk nog leeg en we waren alweer begin februari. We besloten dicht bij huis te blijven en het Haagse bos en Clingendael verder te verkennen. We wonen zelf in Den Haag en waren er al eerder geweest. Binnenkort gaan we verhuizen naar Apeldoorn en dus zullen we hier niet snel weer eens wandelen.

Houtsnijwerk in Haagse Bos - HappyHikers

Het Haagse bos

Dit mooie, goed onderhouden bos ligt middenin Den Haag. Vanaf het centraal station loop je binnen 3 minuten het bos in. Fijn als je tijdens een stedentrip even de natuur in wilt in plaats van de drukke binnenstad. Het bos is goed onderhouden door Staatsbosbeheer (het is 1 van de eerste gebieden die wordt beheert door Staatsbosbeheer sinds 1899) en tevens is het de thuisplek van de koninklijke familie die in 2019 weer hun intrek nemen in Huis ten Bosch. Wanneer je door het Haagse bos loopt kom je heel gemakkelijk langs het paleis. Van achter de hekken, en bewaakt door de marechaussee kun je het paleis goed zien. Het Haagse bos was vroeger een privé jachtgebied waar de graven van Holland jaagden. Hun kasteel was destijds het Binnenhof en het Haagse Bos lag in hun achtertuin.

Lees ook: Stadswandeling door Den Haag!
Haagse bos in de winter - HappyHikers

Het begin van onze wandeling Haagse bos en Clingendael

Vanaf het centraal station loop je eerst langs Koekamp, een hertenkamp. Hiervoor ligt een mooi water waar altijd veel vogels te vinden zijn. Langs het poffertjeshuis loop je zo het Haagse bos in, via een mooie laan (de Koekamplaan). Aan de linkerkant ligt het bekende Malieveld, rechts het hertenkamp. Nadat je over het begin van de drukke A12 heen bent gelopen begint het echte bos. Hier loop je meteen de bomen in en vind je veel hardlopers en fietsers, maar ook wandelaars die van de natuur genieten. Na het oversteken van de Laan van Nieuw-Oost Indië, welke het bos doorkruist, kom je al snel langs een open water. Hier is het fijn vertoeven. Hier zie je vaak mensen sporten en laten veel mensen hun hond uit. De rust in het bos is erg fijn, ook al is de bewoonde wereld niet ver weg.

Reiger in Haagse bos - HappyHikers

Het Haagse bos & de tweede wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is door de Duitsers het halve bos gekapt, er moest immers plek gemaakt worden voor een militaire werken. Zo lagen er in de omgeving vele bunkers en werden er vanaf het bos ook V2 raketten gelanceerd.

De plek waar de raketten werden gelanceerd is nog steeds gemarkeerd met een indrukwekkend verhaal van een jong persoon die hier in de buurt woonde op het moment van het afschieten van de raketten. De mensen die naast het terrein woonden waren altijd erg bang. De raketten werden voornamelijk ‘s nachts afgeschoten en dit gaf enorm veel kabaal en zorgde voor een fel rood licht in de lucht. De raketten waren schijnbaar niet altijd goed geproduceerd waardoor er de kans bestond dat er weer 1 terug naar beneden zou komen. Wanneer dit gebeurt waren de mensen hun leven niet zeker. Geen fijne plek om te wonen dus. Dit greep mij wel erg aan, een gedeelte van de historie die ik nog niet eerder had gehoord.

Meerkoetje - HappyHikers

Landgoed Clingendael

Voorbij Huis ten Bosch is het mogelijk om links af te slaan richting de N44. Na deze drukke weg overgestoken te hebben loop je al snel Clingendael in. Zelf liepen we via Chalet ten Bosch en langs de nieuwe Amerikaanse Ambassade (met vele bewakingscamera’s), naar landgoed Clingendael. Dit landgoed is prachtig aangelegd met verschillende tuinen in thema’s. Er is een erg bekende Japanse tuin die altijd druk bezocht wordt wanneer alles in bloei staat. De Japanse tuin is maar 8 weken per jaar toegankelijk voor het publiek, maar zeker een bezoek waard! Andere bekende tuinen die een bezoek waard zijn is het Sterrenbos, de Rozentuin en de Oud-Hollandse tuin.

Sneeuwklokjes - HappyHikers

Meer in de regio wandelen?

Huidige bestemming van landgoed Clingendael en waarom het er goed vertoeven is

Landgoed Clingendael wordt nu voornamelijk gebruikt door het instituut Clingendael, het instituut voor Internationale Betrekkingen in Nederland. Tussen het instituut en het Ministerie van Buitenlandse Zaken is veel samenwerking, zo wordt elk jaar het zogeheten Klasje van Buitenlandse Zaken op het terrein van Clingendael klaargestoomd voor hun carrière als diplomaat. Op het terrein bevind zich verder ook nog een Imker.

Het landgoed is een mooie plek om te vertoeven. Vooral in het voorjaar wanneer alles in bloei staat is het Haagse bos en Clingendael een goede plek voor een mooie wandeling. Daarnaast is het een mooie plek om rustig een boek te lezen op een van de vele bankjes onder de oude bomen op een zwoele zomerdag. Ook worden in het gebied vaak trouwfoto’s gemaakt, dit geeft wel aan dat het een pittoreske plek is om te bezoeken.

We gaan het Haagse bos en Clingendael wel missen…

Voor ons zijn het Haagse Bos en Clingendael een makkelijke maar mooie plek om te bezoeken in een druk weekend wanneer we even behoefte hebben aan wat natuur en rust. Dit gaan we wel missen nu we straks gaan verhuizen naar Apeldoorn, maar we zijn er zeker van dat we daar veel moois voor terugkrijgen. Van het paleispark bij Paleis het Loo tot de Veluwe die in onze achtertuin ligt (figuurlijk helaas…).