Garmin etrex 30x – navigeren tijdens het wandelen

Afgelopen jaar zijn we begonnen met fanatiek wandelen en daar horen naast de juiste kleding natuurlijk ook de nodige gadgets bij. De belangrijke wandelgadget die we hebben aangeschaft is een gps tracker, de Garmin etrex 30x. Daarom waren we eigenlijk gelijk overtuigd van de meerwaarde van een goede GPS tracker. In dit artikel leggen we graag uit hoe je kan navigeren tijdens het wandelen en waarom we voor de Garmin etrex 30x hebben gekozen.

Uitgezette wandelingen

Veel van de wandelingen die we lopen in Nederland zijn uitgezette routes, zoals bijvoorbeeld de NS wandelingen of het trekvogelpad. Het navigeren tijdens de route komt simpel weg neer op het volgen van de strategisch geplaatste paaltjes. Helaas lukt dit ons met wisselend succes. Het trekvogelpad vinden we vaak goed te volgen, maar dit geldt niet voor de meeste NS wandelingen. Natuurlijk kan je ervoor kiezen de routebeschrijving uit te printen en aan de hand daarvan de route te lopen, maar tot nu toe hebben we dat nog niet gedaan. Dus we gebruiken tijdens deze wandelingen ook vaak andere manieren om te navigeren. Van google maps tot de Garmin etrex 30x.

Richtingaanwijzer - Utrechtse Heuvelrug

Kompas en de zon

De avonturier in mij zou het nog wel een keer leuk vinden om met een gedetailleerde kaart en kompas de weg te vinden door onbekend terrein. Aan de hand van de kaart samen met het landschap kan je vaak al een goede inschatting maken van de route. Bijvoorbeeld door de route te bepalen via een heuvel, dorpje of een rivier. Navigeren gaat nog makkelijker als je gebruik maakt van een kompas waardoor je richting kan bepalen aan de hand van het noorden in combinatie met de kaart. Al moet ik eerlijk bekennen dat toen ik leerde duiken ik hopeloos de weg kwijt was na het navigeren met een kompas. Een natuurlijk alternatief voor een kompas is de zon. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen en in het midden van de dag staat de zon in het zuiden (voor het noordelijk halfrond).

GPS trackers

Ondanks de bovenstaande methode zijn er goede redenen om toch gebruik te maken van een GPS tracker bijvoorbeeld als je door afgelegen gebieden gaat hiken. Of gaat hiken tijdens extreme weer situatie, zoals sneeuw, waardoor natuurlijk navigatie lastiger wordt. Natuurlijk kan het zijn dat je tijdens het hiken liever op andere dingen let in plaats van de stand van de zon. Kortom als je geen zin hebt in de bovenstaande alternatieven en exacter je locatie en route wilt volgen is een GPS tracker een uitstekend hulpmiddel. De techniek is snel verbeterd over de laatste jaren, via een satellietsignaal weet het systeem exact jouw locatie op de kaart weer te geven. Vervolgens kan je een routes voor het wandelen al uploaden en kan je met een korte blik op het scherm snel achterhalen welke kant je op moet lopen.

Garmin etrex 30x - HappyHikers

Snel, makkelijk navigeren? Loop met een Garmin etrex 30x deze geweldige wandeling door de Veluwse Zoom.

Garmin GPS trackers

Als je op GPS tracker zoekt in google krijg je een hele rits aan mogelijke apparaten. De meeste daarvan zijn allemaal van Garmin, die eigenlijk de gehele buitensport segment in handen heeft. De vraag die je jezelf kan stellen welk toestel van Garmin voor jou het beste is. Deels hang de keuze af van de vraag hoeveel je wil besteden en wat je van plan bent er mee te gaan doen. Zo zijn bepaalde modellen waterdicht, dus ideaal in waterachtig gebied of als je gaat varen. Voor het overige geldt eigenlijk hoe nieuwer hoe meer gegevens je kan inzien op het apparaat en hoe meer kaarten je kan bewaren. Voor deze review beperk ik mij tot de meest gangbare twee modellen van Garmin; de Garmin etrex 30x en de Garmin Touch serie. Je hebt ook de uitgebreide modellen van de Garmin GPSmap serie maar deze zijn erg prijzig. 

Heb ik al bereik? - HappyHikers

Ook op zoek naar een goede wandelbroek voor als het koud is, klik dan hier.

Garmin etrex 30x of Touch 35?

De Garmin etrex 30x was de laatste in de serie van Garmin etrex modellen. De Touch modellen (Touch 25 t/m Touch 35) kwamen hierna. Het grootste verschil tussen de Garmin etrex 30x en de Touch 25 is de display waarop je de kaart wordt getoond. De Garmin Touch 25 wordt bediend via een touchscreen. Voor de rest zijn de apparaten vergelijkbaar. Beide zijn uitgerust met een barometer, kompas en hebben een kleurenscherm. Ook kan op beide zo’n 4GB aan gegevens worden opgeslagen. De latere modellen in de Touch serie vanaf de Touch 35t hebben een geheugen van 8GB, maar bij alle modellen kan met behulp van een micro SD meer geheugen worden gecreëerd. Oftewel ben je op zoek naar het nieuwste van het nieuwste dan kan je beter kiezen voor een Garmin Touch 35t, maar anders krijg je veel meer waar voor je geld met de Garmin etrex 30x.

Klik hier om de Garmin Touch 35t te kopen via Bever.nl

Klik hier om de Garmin eTrex 30x te kopen via bol.com