Fliertpad (16 km) – klompenpad Twello, boomgaarden en landgoederen

Op een prachtige zaterdag eind oktober besloten we op pad te gaan. We pakten de rugzak, wandelschoenen aan en namen de trein naar Twello. Hier wilden we graag het Fliertpad van 16 kilometer rondom Twello wandelen, welke ons langs appelboomgaarden en landgoederen zou voeren, en natuurlijk langs de Fliert. Vooral landgoed Bruggenbosch en landhuis het Schol zijn mooie bezienswaardigheden langs de route. Verder vonden we het fijn dat we veel door en langs weilanden liepen, al loopt ook een gedeelte langs de drukke rijksstraatweg tussen Apeldoorn en Deventer. Loop mee over dit klompenpad in de omgeving van Twello

Startpunt Fliertpad - HappyHikers

De route van het Fliertpad

Vanaf het station liepen we naar het gemeentehuis van Twello, waar het officiële beginpunt van de wandeling is. Het beginpunt (wat tevens ook het eindpunt is) is makkelijk te bereiken, zowel met de trein en een klein stukje lopen als met de auto. Er waren ook voldoende parkeerplaatsen.

Zelf liepen we de route met een uitgeprint kaartje van de website. De route is erg goed aangegeven en we hebben de kaart amper gebruikt. Pas achteraf kwamen we erachter dat er ook een app bestaat van de klompenpaden, enorm handig! Die hebben we dus meteen maar gedownload voor de volgende keer!

De route zelf kan verder ook ingekort worden tot 10 kilometer. Verder kan er nog overgestapt worden op twee andere klompenpaden: het Tuylermarkerpad en het Avervoorderpad. Ook dit staat goed aangegeven onderweg.

Het pad - Fliertpad - HappyHikers

Twello uitlopen, het fliertpad begint nu echt

Vanaf het Gemeentehuis loop je meteen via een achteraf pad door een stuk natuur. Je ziet nog wel huizen, dus de beschaving is nog steeds dichtbij, maar het is fijn om niet te veel door woonwijken te hoeven lopen. Door een groot park kom je uiteindelijk uit op een rechte weg met aan weerszijden bomen, vervolgens is het links afslaan naar wat lijkt een oprit te zijn van een boerderij. Wij waren eerst wat terughoudend, maar dit is toch echt hoe de route loopt. Nog even een weg oversteken en we lopen langs een weiland met prachtige uitzichten en dansend riet. Hier kunnen we weer rustig wandelen, geen gedoe meer met lastige routes maar gewoon het pad volgen. Daarnaast konden we hier ook makkelijker naast elkaar lopen, dus tijd voor goede gesprekken. Aan het eind loopt de Fliert, waar het pad zijn naam aan dankt.

Weilanden - Fliertpad - HappyHikers
Dansend riet - Fliertpad - HappyHikers

Landgoed Nieuw Bellinkhof en Landhuis Het Schol

Niet veel later lopen we af op een prachtig architectonisch huis! Er zijn mensen aan het werk om het gras te maaien, maar we kunnen er nog gewoon langs. Erg aardig dat mensen hun privéterrein openstellen voor wandelaars zodat er zo’n mooie route als het Fliertpad kan bestaan. 

Hierna liepen we helaas een stuk langs de weg. Gelukkig nog wel over het gras, wat lager gelegen was dan de drukke autoweg. Ook het tuincentrum had nog aardig wat bezoekers, dus het was even opletten op auto’s. Maar niet lang daarna zagen we Landhuis Het Schol! Een beetje aparte gewaarwording zo in Nederland. Het is gebouwd met versieringen die thuishoren in de Hollandse Neo Lodewijk-XV stijl. Zelf vonden we het meer thuishoren in Zuid-Frankrijk of Italië, maar ieder zijn smaak natuurlijk. De natuur rondom het huis is erg mooi, en slalommend door het bos loopt de route verder.

Langs een drukke weg en tijd voor thee

Na Landgoed Het Schol liepen we naar de rijksstraatweg welke Apeldoorn en Deventer met elkaar verbindt. Deze weg is relatief druk, maar gelukkig liepen we nog een klein beetje door het groen. Let wel op, bij de brug langs het spoor steekt de route de weg over. Dit was voor ons eventjes onduidelijk maar loopt wel een stuk mooier. Gelukkig was het stuk langs de weg niet al te lang, en kwamen we bij het Hof van Twello. Een fijne boerderij waar je in de winkel producten van het land en vele zaden voor je eigen moestuin kunt kopen. Ook is er het blotevoetenpad (2km), maar deze besloten we even te laten voor wat hij was. Wel hadden we zin in thee en iets lekkers, dus besloten gebruik te maken van het café en de mooie tuintafels buiten. In de volle zon was het warm genoeg in een t-shirt, wat heerlijk zo in oktober!

Rust, Appels en de Fliert

We waren nu net op 1/3e van de route, zo schatten we. De rest van de route kenmerkte zich door meer rust en natuur. Zo ook in de omgeving van Huis Hunderen, waar nu mensen met dementie wonen. Een prachtig herenhuis met mooie natuur rondom. Hier lopen we langs en vervolgens komen we bij een appelboomgaard waar de appels nog allemaal hangen. Een mooi plaatje! Ook loopt hier het beekje de Fliert langs, daar dankt het Fliertpad zijn naam aan.

Meer klompenpaden wandelen?

Boerderijen en open velden

Na de Appelboomgaarden en waarschijnlijk ook wat perenbomen te hebben gespot, lopen we verder langs open velden. Hier komt het karakteristieke Nederlandse landschap weer mooi uit. We lopen nog door een waterwingebied met een stukje bos, en vervolgens weer uitgestrekte weilanden. Met dit prachtige weer was het geen straf om daar te lopen. Heerlijk genieten van de zon en het mooie landschap.

Terug naar Twello, langs landgoed Bruggenbosch

We liepen nog een stuk door het weiland en kwamen weer uit bij een weg. We waren weer op weg terug naar Twello, het einde van het Fliertpad kwam in zicht (figuurlijk..). Maar eerst kwam er aan onze rechter zijde nog landgoed Bruggenbosch. Er was weinig van te zien vanaf de weg. Af en toe een kleine glimp van een landhuis, maar daar bleef het helaas bij. Toch waren ook hier mooie huizen te vinden. We besloten de route een klein stukje in te korten en over de Parkelerweg terug te lopen naar station Twello. Er hing een bui in de lucht en het begon al donker te worden… Daar moeten we maar weer rekening mee gaan houden, nu de dagen korter worden zullen we weer eerder op pad gaan.

Al met al was het Fliertpad een mooie wandeling die we zeker kunnen aanraden! Het laatste stuk vanaf het Hof van Twello vonden we met name erg mooi!

Op zoek naar een andere landgoederenroute, probeer dan eens deze in de buurt van Den Haag.