Dyrehaven – wandelen door het groen in Kopenhagen

Je hebt vorige week kunnen lezen dat we een stedentrip hebben gemaakt naar Kopenhagen. We hebben onder andere een leuke stadswandeling gemaakt langs mooie architectuur en de bekende highlights van Kopenhagen. Na twee dagen de stad ontdekt te hebben was het tijd voor iets nieuws. Daarom besloten we de trein te pakken naar het dichtbij gelegen Dyrehaven, wat Hertenkamp betekend in het Deens. Dit natuurgebied op 20 minuten van Kopenhagen is het jachtgebied van Deense koninklijke familie. We vertrokken vanuit ons hotel naar het station Norreport om daar vervolgens de trein te nemen naar Skodsborg. Dit is een villaplaats aan de kust met een superschattig station.

Aankomst per trein - Happyhikers

Dyrehaven

Vanuit het station kun je gelijk het park Dyrehaven inlopen. Bij de ingang van het bos staat wat informatie over het park en de drijfjacht die Koninklijke familie hier vroeger beoefende. Als je op de kaart kijkt zie je dat de Dyrehaven aan alle kanten is omsloten door dorpen en aan de oostkant de zee. Het park zelf bestaat eigenlijk uit een drietal stukken: het bovenste stuk is bos rond een brede plas, de Bollemosen, gevolgd door een stuk productiebos. Verder naar onderen is een gebied met veel herten waar je via een glofclub uitkomt bij het Koninklijke jachtslot. Zo is de Dyrehaven een divers gebied, waar door verschillende landschappen kan worden gewandeld. Praktisch gezien kan je niet verdwalen in Dyrehaven, aangezien de routes die zijn uitgezet beperkt zijn. Daarom besloten we in ieder gebied een rondje te lopen en zo langzaam naar beneden af te dwalen. 

Op pad in Denemarken - HappyHikers

Wandelen langs dichte bossen - HappyHikers

Kamperen in de open lucht

Het eerste deel van het bos, waar gelijk uit het station inloopt, bestaat deels uit loofbomen die inmiddels al hun bladeren kwijt waren. In het midden ligt ook een dichtgegroeid bos van dennenbomen, wat in de middag van een winterse dag behoorlijk donker bleef. Toen ik naar het bos keek kwamen de sprookjes van Hans Christiaan Anderson gelijk naar boven. Op verschillende plekken in het bos mag worden gekampeerd, waar wij best wel enthousiast van werden. Na een paar kilometer kwamen we bij een open plek met een houten overkapping en een vuurplaats. Deze kan gebruikt worden als je aan het kamperen bent. We besloten hier onze, uit de Kopenhagen meegenomen, lunch op te eten.

Kamperen in de openlucht - HappyHikers
Tijd voor lunch - HappyHikers

Wil je wandelen door een vergelijkbaar park als Dyrehaven in Nederland? Lees dan onze blogpost over Paleispark het Loo.

Bollemosen

In het eerste stuk van onze wandeling liepen we een rondje om de Bollemosen. Na de lunch was het tijd om deze bijzondere plek van dichtbij te bekijken. Na een paar foto’s gemaakt te hebben, kwamen we bij een verhoogd pad gemaakt van hout over de Bollemosen. We besloten hierover verder te lopen. Halverwege stond een bordje met informatie over de indrukwekkende biodiversiteit en waarom er een houten pad was gemaakt. Natuurlijk moest ik dit ook voor mezelf even testen. Maar toen ik eenmaal met een been op de grond stond werd het gelijk duidelijk. De plas is overgroeid met een dikke laag mos, struiken en gras. Het water kwam hierdoor al snel omhoog en ik wilde geen natte voeten, dus ben meteen weer het pad opgegaan. De ondergrond deed mij denken aan de turfgrond in de buurt van Drenthe. De Bollemosen is in ieder geval prachtig en heerlijk rustig want we kwamen bijna niemand tegen. Eenmaal voorbij de Bollemosen liepen we verder door het bos en richting het dennenbos. Al hoewel er geen pad doorheen liep hebben we er wel binnen gekeken. Het valt dan pas echt op hoe weinig licht er naar binnen kan komen. Misschien is dit wel het mooiste deel van het park Dyrehaven.

Uitkijken op Bollemossen - HappyHikers

Uitzicht over het veen - HappyHikers

Veenmeer - HappyHikers

Wandelen door Bollemossen - HappyHikers

Op weg naar de herten

Aangezien het al rond vijf uur die dag donker zou gaan worden besloten we het volgende deel van de wandeling wat sneller te wandelen. Over een recht pad naar beneden eerst de autoweg over en vervolgens weer het bos in. Links en rechts zien we af en toe nog wat mooie paddenstoelen, maar voor de rest is er weinig te zien. Na een lang recht stuk door een loofbos komen we bij een groot rood hek aan. We zijn bij de ingang van het jachtgebied van de Deense Koninklijke familie. Als we door het hek zijn veranderd het landschap in een heuvelachtig terrein met grote bomen en dood hout. Het is gelijk duidelijk dat er dieren in het gebied rond lopen en de jonge bomen opeten.

Paddenstoelen - HappyHikers

Voederplek voor de herten

Na een tijd door het nieuwe landschap komen we al snel bij de eerste voederplek voor de herten. Bij de voederplek zijn een grote groep herten verzameld en ze hebben ons al snel in de gaten. Het is helaas niet helemaal duidelijk of je dichterbij kan komen want er ligt een boom over de het pad richting de voederplek. We besluiten niet te dichtbij te komen en de dieren zoveel mogelijk met rust te laten. Midden in de groep zien we twee jonge mannetjes hun geweien in elkaar slaan om te kijken wie het sterkst is. Aan de rand van de groep zijn de mannetjes verzameld. Het blijft een mooi gezicht, zo’n grote groep herten.

Hertenkamp - HappyHikers

Benieuwd naar een andere stedentrip die we gemaakt hebben in 2018? Kijk dan hier voor onze stadswandeling in Barcelona.

Golfbaan

Eenmaal doorgelopen komen we bij de golfbaan waarachter het laatste deel van de route ligt. Het is wel een hele mooie plek voor een golfbaan. Met uitzicht op het jachtslot midden in het park. Wel vragen we ons af of het gras niet soms opgegeten wordt  door de herten die hier vrij rondlopen. Eenmaal de golfbaan overgestoken komen we bij het jachtslot of Jaegersborg Dyrehave in het Deens. Het is een mooi klassiek jachtslot midden in het open veld. In bepaalde periodes van het jaar (zomer) worden er rondleidingen gegeven in het gebouw. Na een tijdje naar het gebouw te hebben gekeken wandelden we verder.

Koninklijk jachtslot - HappyHikers
Mos - HappyHikers

Nog meer herten

Het landschap is echt veranderd. Weg zijn de dichte bossen en we lopen langs glooiende grasvelden met links en rechts wat plukken bos. Hier zijn er verschillende, goed onderhouden paden die je kan nemen. We besluiten een westelijke richting aan te houden richting het station. Onderweg komen we steeds meer andere wandelaars tegen, soms ook met honden. Als we op een groep herten zien oversteken blijven we staan. In afwachting van de rest van de kudde. Helaas een hond heeft ook de achtervolging ingezet en de kudde herten blijft staan en spat vervolgens uit elkaar op de vlucht voor de toch zeer kleine hond. Na een paar minuten merken we dat de kudde niet langer de oversteek wil wagen en lopen we ook door. Langs het pad zien we kleine groepen van de kudde staan. Precies op het moment dat we oversteken besluit een moeder met jongen dat het nu tijd is om over te steken.

Onderweg naar herten - HappyHikers

Richting station

Eenmaal voorbij de laatste herten gelopen te hebben, lopen we door het laatste stuk van het park. Het park eindigt in een klein plaatsje en direct bij een treinstation. Nadat we via een app weer treinkaartjes hebben besteld is het tijd om weer terug te gaan naar het centrum van Kopenhagen. In de trein hebben we tijd om de foto’s van onze wandeling te bekijken. Het was een mooie wandeling en zeker een aanrader als je een paar dagen in Kopenhagen bent, want Dyrehaven doet zijn naam als hertenkamp volledig eer aan. Volgende keer als we een stedentrip maken, gaan we in ieder geval zeker ook een dag buiten de stad kijken.

Je verder voorbereiden op je citytrip naar Kopenhagen?