Duinwandeling door Meijendel

Het was een winderige dag, dus een goed moment om eens flink uit te waaien met een duinwandeling door Meijendel. Een prachtig stuk natuur naast Den Haag. Meijendel ligt tussen Den Haag, Scheveningen en Wassenaar in. Het uitgestrekte landschap bestaat voornamelijk uit duinlandschap, vennetjes, bos en natuurlijk het strand. Naast een mooi recreatiegebied is het ook de bron van drinkwater in Zuid Holland. Let maar eens op de vele putdeksel en meters langs de weg. We starten onze wandeling bij het einde van de boulevard, ook wel het zwarte pad genoemd. Het zwarte pad is goed bereikbaar met fiets, ov en auto. Zo stoppen bijvoorbeeld tram 1 en 9 en bus 21 en 23 bij het beginpunt van onze wandeling. Het is een van onze favoriete bestemmingen voor een wandeling in Den Haag. 

Routes door Meijendel

Er zijn veel verschillende paden aangelegd, dus het gebied is ideaal om vaker te bezoeken. De wandelingen leiden je langs de mooiste plekken van Meijendel. Als je een rondwandeling wil maken in Meijendel kan je kiezen uit de gele (4,5 km), rode (3,2 km) of de blauwe route (2,6 km). Voor wie verder wil wandelen kan doorlopen naar het noorden, naar de Waalsdorpervlakte of voor variatie Clingendael of het Haagse bos. Andere optie is natuurlijk je eigen route kiezen. Dit is wat wij hebben gedaan.  

Uitzicht op bunkers Atlantikwall - Happy Hikers

Van Mesdag tot de Atlantikwall

De wandeling begint met een pad omhoog wat je gelijk een mooi uitzicht geeft op de Haagse duinen als je het pad volgt kom je bij een uitzichtpunt. Het gerucht gaat dat dit de plek was waar Mesdag zijn beroemde schilderij verfde. Met het uitzicht op het strand, de duinen en het dorp Scheveningen. We staken door naar het strand. Hier kan je heerlijk in de branding lopen. We werden hier behoorlijk gezandstraald door de felle wind. Als je met je rug naar de zee gaat staan dan zie je in de duinen de bunkers uit de tweede wereldoorlog. Deze bouwwerken waren een onderdeel van de Atlantikwall en zie je op veel andere plekken terug in de stad en de duinen. De bunkers worden beheerd door een private stichting. De stichting renoveert ze in de winter en geeft rondleidingen in de zomer. Echt een aanrader als je er toch bent voor een wandeling. Zo krijg je een bijzondere kijk op de Duitse vestingwerken uit de tweede wereldoorlog. Aangezien ze nu gesloten zijn voor de winter liepen we door richting de duinen.  

Wandeling buiten de gebaande paden - Happy Hikers

Off road

Eenmaal terug in de duinen was het windstil en heerlijk rustig. In de duinen vind je verschillende paden die je kunt volgen, dit keer kozen we voor het groene pad en het avontuur begon. De groene route gaat namelijk “off road”. Sinds kort zijn er onverharde paden gemaakt door de duinen. Je loopt over het zand en het kreupelhout door de duinen. Een leuke ervaring waar je weer een kan zijn met de natuur. Bovendien is dit een ideale kans om de duinen eens van dichtbij te zien.

Meer in de regio wandelen?

De natuur

Tijdens het wandelen kan het je misschien opvallen dat de duinen uit meerdere lagen bestaat. Eerst de zeerand die is blootgesteld aan de zeewind en het zout. Hier zie je veel helmgras, wat met zijn lange wortels het zand vasthoud. In de tweede laag, waar we aan het wandelen waren vind je veel struiken (duinroos en dauwbraam) en op de grond zie je veel mos. Als je stil bent heb je hier de meeste kans op het zien van konijnen. Helaas bleven die tijdens onze wandeling in hun holen verstopt. Eenmaal weer op het pad terechtgekomen kom je bij een punt waar alle verschillende wandelingen samenkomen. Hiervoor loop je door de buitenste rand van de duinen die bestaat uit valleien. Met vennetjes en lage bebossing. Veel van het gebied staat tijdens de winter en herfst deels onder water. Daardoor groeien er veel verschillende soorten planten zoals watermunt en orchideeën.

Wandeling door Meijendel - Happy Hikers

De boederij van Meijendel

We besloten dat het tijd was om ergens op te warmen en gingen richting het oosten. Want midden in Meijendel vind je een boerderij met een ouderwets pannenkoekenhuis, waar je wat kan eten en drinken en even lekker kan opwarmen. Hier zijn we even gaan zitten bij het haardvuur met een beker warme chocolademelk. Het was namelijk best wel een frisse dag. Bij de boerderij vind je een informatiegebouw van Dunea over het gebied en een speelparadijs voor kinderen. Voor de terugweg besloten wij door te steken en via de oude bakstenen watertoren, gebouwd in 1874, terug te lopen. De watertoren is de enige bebouwing in het gebied. Bij het wandelen langs het lange pad zagen we Scheveningen langzaam verschijnen en waren we weer terug op ons beginpunt.