De Kijfhoek en Bierlap – eindeloos wandelen door Meijendel

Het was mooi weer en er stond weinig wind, dus besloten we lekker door de duinen te gaan wandelen. In de duinen bij Den Haag is er nog een plek wat ook voor ons onontdekt gebied was: de Kijfhoek en Bierlap in Meijendel. Een schitterend gebied middenin de duinen wat beperkt toegankelijk is.

De Kijfhoek en Bierlap stonden al heel lang op ons lijstje, dus sprongen we op de fiets richting de boerderij van Meijendel. Na de lunch bij de boerderij stapte we binnen bij het De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea, wat naast de boerderij staat. Hier kan je toegangsbewijzen komen voor het gebied voor 2 euro per persoon. Het bedrag is bedoeld voor het natuurbehoud, dus je profiteert er zelf ook van. Hier heb je de kans om een snelle foto te maken van een kaart van het gebied en kan je gelijk op pad.

Witte route Meijendel - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers
Start van de wandeling - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers

Groene paaltjes

Vanaf de boerderij is het zo’n anderhalve kilometer lopen naar de ingang van de Kijfhoek en Bierlap, de route loopt over het laatste pad met kinderkopjes in Meijendel. Wat de Kijfhoek en Bierlap bijzonder maakt is dat het gebied erg rustig is en je bijna geen andere mensen tegenkomt. Zo voel je je toch even alleen op de wereld. Binnen het gebied mag jezelf bepalen hoe je loopt.

Om niet te verdwalen en om te zorgen dat je door het hele gebied komt zijn er wel groene palen neergezet met nummers. Het is wel de bedoeling om op de paden met de groene paaltjes te blijven, het gebied is namelijk erg kwetsbaar.

Groen paaltje - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers
Uitzicht over zandverstuiving - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers
Nog meer wandelen door duinen: lees dan ook over onze wandeling door Meijendel.

Eindeloos struinen

Wat een gevoel van vrijheid en rust om gewoon twee uur lang te wandelen met bijna geen andere mensen. Gewoon om je heen kijken en een richting oplopen. Op een gegeven moment realiseerden we ons echter dat we in cirkels aan het lopen waren (typisch…), dus besloten we toch een beetje de verschillende genummerde groene paaltjes aan te houden. We wilden namelijk wel het gehele gebied bewonderen. Tijdens het wandelen viel ons op hoe verschillend de Kijfhoek en Bierlap zijn. De Kijfhoek bestaat met name uit bos en een gebied met allerlei vennetjes. De Bierlap daarentegen was echt klassiek duingebied met zanderige heuvels begroeid met verschillende soorten gras en strijken. Naast de grote variatie aan planten en paddenstoelen (nu echt het seizoen voor) zagen we ook overal konijnenholen, dus ook waren veel dieren.

Paddenstoel - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers
Paddenstoel 2 - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers

Navigeren

Eenmaal aan de noordkant van het gebied aangekomen liepen we tegen het afgesloten waterzuiveringsgebied van Dunea aan. Hier besloten we een lange lus te maken om zo via de westkant weer terug te lopen naar het beginpunt. Zo hadden we ongeveer het hele gebied bezocht.

Tijdens het wandelen waren we grotendeels aan het navigeren op basis van de omgeving, de zichtbare torens van Den Haag en de kustlijn. Het gebied is hoog gelegen, want als we op een van de vele heuvels stonden zagen we schepen in zee liggen. Hierdoor word je wel bewust dat je eigenlijk helemaal niet ver weg bent van de drukte. Terwijl het heel afgelegen voelt en je bijna niemand tegenkomt. Tijdens onze wandeling zijn we een boswachter tegengekomen die een rondleiding gaf aan een groep wandelaars en een andere wandelaar die alleen liep. Als je dat toch vergelijkt met alle fietsers en wandelaars in de rest van Meijendel….

Duinen - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers

Pad - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers

Een hert en vennetjes

We stonden samen om ons heen te kijken naar de prachtige omgeving. Toen we uit het niets ineens een hert zagen wegspringen. Het hert had ons natuurlijk allang gezien, maar we hadden zelf niks door. Helaas geen foto, want daarvoor was het dier te snel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik al jaren in Meijendel kom maar er eigenlijk nog nooit een hert heb gezien. Voor mij (Eelco) was dit het hoogtepunt van de dag.

We lopen verder richting de zuidwestelijk hoek van het gebied en komen bij een klein meertje aan. Het meer is een populaire plek voor allerlei soorten vogels, die het gebruiken als broedplaats. Aan de andere kant, net buiten de Kijfhoek en Bierlap, liggen een aantal mooie vogelhutten met uitzicht op hetzelfde meertje. Verder naar het oosten lopen we kris kras langs allemaal kleine vennetjes en een moerasachtig gebied. Een bijzonder gezicht, hoe bos en water samenkomen.

Meertje - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers
Bomen en mos - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers

Meer in de regio wandelen?

De kijfhoek en bierlap achter ons laten

Na een schitterende wandeling van zo’n 10 kilometer was onze kennismaking met de Kijfhoek en Bierlap weer op haar einde. Onder het genot van wat fruit rusten we uit op een voor de ingang gelegen bankje. Wat een mooie wandeling en zo dichtbij huis. We spreken af snel nog een keer hier naar toe te gaan maar dan in de ochtend. Hopelijk zien we dan nog meer herten en andere dieren. Al met al een echte aanrader voor een uitdagende wandeling of een wandeling met kinderen. We komen hier in ieder geval snel nog een keer terug.

Nog niet uitgewandeld en toch in Den Haag lees dan ook over onze stadwandeling.
Uitgang - Kijkhoek en Bierlap - HappyHikers
Mooie foto van Saska - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers