De Horsten – rode route (7,5 km)

Op een mooie zaterdag halverwege de maand besloten we dat het perfect weer was om er op uit te gaan. Eerder dit jaar  zijn we ook al een stuk door de Horsten gelopen. We vonden het een fijn gebied en wilden er graag weer eens lopen. Hier onze belevenissen van de horsten – rode route

De route

De route is erg goed aangegeven en we hebben zelf nooit het gevoel gehad dat we verkeerd zouden kunnen lopen. Volg de rode paaltjes en je loopt een mooi rondje door de Horsten.
Mooi wandelpad - de Horsten - HappyHikers

Startpunt

Om in het park te mogen lopen heb je een toegangsbewijs nodig van €1 per persoon. Deze kun je kopen bij de twee ingangen. De hoofdingang ligt aan de papenweg 2245 AD Wassenaar (incl. Parkeerterrein) de andere ingang ligt aan de zuidkant van Voorschoten aan de Horstlaan. Bij beide ingangen vind je een kaartautomaat voor het toegangsbewijs (automaat wisselt niet en alleen muntgeld!). Bij de hoofdingang is er vaak ook iemand aanwezig waarbij je een kaartje kunt kopen of voor al je vragen. Vanaf beide ingangen is de rode route ook goed aangegeven.
 
Zelf begonnen we bij de hoofdingang. Al snel zagen we een richting aanwijzer die de 3 routes door het park aangaf. We sloegen linksaf en liepen het eerste gedeelte door het bos.

Bos & paddenstoelen

De paden waren mooi aangelegd en het was nog rustig in de Horsten. We kwamen wat mensen met kids tegen maar hebben ook hele stukken alleen gelopen. Daarnaast was het half september en waren er al veel paddenstoelen te bewonderen!
Paddenstoel! - de Horsten - HappyHikers
Koeien in de wei - de Horsten - HappyHikers
 
Al snel sloegen we af en kwamen we op een veel kleiner pad uit. Aan de andere kant van het pad was een weiland en we vonden een bankje waar we even konden zitten genieten van het uitzicht. Er stonden koeien in de wei maar die trokken zich niks van ons aan. Af en toe zagen we een trein voorbij razen in de verte. Hier aten we de eerste pepernoten van her jaar, hoe lekker zijn die toch?
Mooi uitzicht vanaf een brug - de Horsten - HappyHikers

Bijenkast, landerijen en huizen in de Horsten?

Nadat we het smalle bospad verlieten kwamen we uit op een mooi aangelegde laan met aan beide kanten aangeplante bomen. We hadden nog steeds uitzicht op de vele weilanden. Nadat we een brugje waren overgestoken zagen we een bijenkast staan, al waren er geen bijen te bekennen. Ook liepen we langs een aantal huizen. Toen we een tijdje geleden op funda hadden gekeken in de buurt van Den Haag hadden we inderdaad al een huis te koop zien staan. Het was een mooi huis, alleen die jaarlijkse erfpacht van meer dan 100.000 zagen we toch niet zo zitten (en kunnen we niet betalen…).  Het huis stond er nog steeds verlaten bij, zo zonde. Na de huizen kwamen we bij het punt waar we de vorige keer afsloegen richtig voorschoten. Hier bevindt zich ook de tweede toegang van het park. We zaten alweer op de helft!
Groene beekjes - de Horsten - HappyHikers

Meer in de regio wandelen?

Langs de koninklijke familie & weilanden

Nadat we langs het tweede toegangspunt van de Horsten waren gelopen vervolgde de weg over een landweggetje (helaas verhard) met aan beide kanten weilanden. We zijn er in totaal maar 1 auto tegengekomen en verder liep het er erg mooi! We liepen nog langs een weiland met schapen, die zien er altijd uit als om te knuffelen 🙂

Schapen - de Horsten - HappyHikers
Al snel zagen we een omheining, hier was de huidige woning van de koninklijke familie. Er fietste een man van de marechaussee langs om de boel goed in de gaten te houden. Even later zagen we ook het hek waar nog 2 man marechaussee stonden. Het meeste wat in de buurt kwam was dat we over de Princes Amalialaan liepen. Fijn voor ze, dat niemand zo naar binnen kan kijken, zou ik zelf ook niet van houden. Mocht je er dus om deze reden komen, de kans dat je iets ziet zou ik op nihil schatten.
 
 
Nog een rondje om een vijver en we zijn weer bij het beginpunt. Ook hier liep het leuk. We liepen nog langs een groot grasveld waar een uitkijkpunt is, jier waren we de vorige keer al op geweest en dus besloten we het deze keer over te slaan. De route loopt helaas niet langs het pittoreske theehuis, maar deze ligt niet ver van het beginpunt (5 minuten lopen schat ik?).
Wandelen in het bos - de Horsten - HappyHikers

Onze mening over de Horsten – rode route

De route vonden we allebei verrassend. Het is jammer dat je nog relatief veel over asfalt loopt maar in Nederland ontkom je daar niet echt aan. Het is een mooi rondje voor op de zondagochtend, met misschien een aansluitende lunch in het theehuis? Goed te combineren met een weekend Den Haag en als je de drukke stad even wilt ontvluchten.