De Dingleway in Ierland – Goal voor onze eerste lange afstandshike!

Na onze fantastische hike in Vietnam zijn we op internet gaan speuren naar hikes in Europa. Een wereld ging voor ons open! Zoveel mooie natuur zo dicht bij huis! Waarom hadden we hier nooit eerder aan gedacht? De eerste hike die ons echt aansprak was de Dingleway in Ierland. Deze lange afstandshike van 176 kilometer schijnt redelijk te doen te zijn voor de beginnende wandelaar. Overnachten in B&Bs, lunch kopen voor onderweg in je overnachtingsplek of dorpjes onderweg. Allemaal factoren die voor ons wel meespelen bij het selecteren van onze eerste lange – afstandswandeling.

In 2019 hebben we deze fantastische route gelopen. Wil jij hem ook lopen en je goed voorbereiden? Lees dan ons e-book (verkrijgbaar via Kobo, Amazon en Bol.com).

De route van de Dingleway in Ierland

De Dingleway route

De kaart hierboven is niet volledig accuraat, sommige wegen waarover de Dingleway loopt staan niet aangegeven op Google Maps. Gelukkig maar, want dan heb je ook wat meer de ervaring van “off-track” waar je wel voor gaat met zo’n lange afstandswandeling! Het schijnt dat de eerste dagen veel over verharde wegen lopen is, dit wordt dus wel even pittig. Daarna zal het voornamelijk onverhard zijn, that’s the experience!

De volgende stukken worden per dag afgelegd:

Tralee naar Camp  (18km)
Camp naar Annascaul  (17km)
Annascaul naar Dingle  (22km)
Dingle naar Dunquin  (20km)
Dunquin naar Ballycurrane  (22km)
Ballycurrane naar Cloghane  (21km)
Cloghane naar Castlegregory  (29km)
Castlegregory naar Camp  (9km)
Camp naar Tralee (18km)

De laatste 2 dagen kunnen samengevoegd worden in een dag van 27km, maar dit wordt erg pittig na een dag van 29km.

Waarom willen we deze route lopen?

Aangezien we nog beginnende hikers zijn willen we wel graag een lange afstandswandeling op onze horizon hebben staan, maar niet meteen all-in gaan (lees kamperen in de extreme wildernis, een gehele koelkast aan voeding meeslepen etc.). De Dingleway is voor ons dus een goede instap hike, je kunt slapen in B&Bs, je lunch voor de dag meenemen vanuit je B&B of een winkel in het dorp waar je doorheen loopt. Toch nog een beetje luxe.. We vinden namelijk de 176 km al wel een uitdaging genoeg!

Daarnaast lijkt Ierland ons een erg mooi land! Ongerepte natuur, mooie kliffen, en er zit ook wat klimmen in de route. De hoogste klim is op de dag van Ballycurrane naar Cloghane: 650 meter! Verder is de hike onder andere ideaal te combineren met een citytrip Dublin, een erg gezellige stad! (wat verwacht je ook anders van de Ierse mensen?) Maar we vergeten misschien wel het belangrijkste: Ierse pubs! Een goede Apple Cider (Saska’s favoriet) of een pint of Guinness, wat is er fijner bijkomen na een lange dag lopen? Je merkt het, we zien het al helemaal zitten!

Maar voor we aan onze uitdaging gaan beginnen moet er nog wel een beetje getraind worden… Hoe we dit aanpakken? Daarover meer in een volgende blogpost!