De Dingleway: Annascaul naar Dingle (23 km)

Wauw, we hebben er gewoon alweer twee wandeldagen opzitten. Het gaat sneller dan verwacht maar elke dag op de Dingleway is weer een nieuw avontuur. De wandeling van Camp naar Annascaul was alweer mooier dan de dag ervoor (Tralee naar Camp), dus we zijn allebei benieuwd wat vandaag voor ons in petto zal gaan hebben. We lopen een route van Annascaul naar Dingle, een route van zo’n 23 kilometer. 

Wil je deze tocht zelf ook lopen? Lees dan ons e-book (verkrijgbaar via Kobo, Amazon en Bol.com) om je goed voor te bereiden.

Route Annascaul Dingle - Dingleway -Happyhikers

Gelukkig hebben we een goed ontbijt gekregen bij onze bed & breakfast. Na de pancakes met bacon & het veggie breakfast kunnen we weer een hele dag wandelen. We scoren de tweede fruit cake van de wandeling en lopen over de brug Annascaul uit. We lopen nog langs een bord met informatie over de Dingleway welke aangeeft dat we er vandaag maximaal 8 uur over gaan doen. Gelukkig waren we al om negen uur op pad dus hadden de tijd.

Landwegen - Dingleway - Happyhikers

Klimmen en landelijk gebied

Zoals de afgelopen dagen al vaker het geval, beginnen we de dag met een kleine klim. Eerst lopen we nog langs een wat drukkere weg, maar gelukkig slaat de route al snel af naar een geasfalteerde landweg. Onderweg kwamen we een mooi paard tegen die Saska natuurlijk weer wilde aaien. Eenmaal een paardenmeisje, altijd een paardenmeisje.

Paard aaien Dingleway - HappyHikers

Door de klim in het begin van de route merkten we al snel dat we te warm aangekleed waren. Gelukkig hadden we voldoende laagjes mee dus konden we vesten verruilen voor lange mouw shirts om nog wel voldoende warm te blijven. Laagjes zijn toch wel echt belangrijk tijdens zo’n wandeltocht. Na vijf kilometer wandelen kwamen we bij 1 van de hoogtepunten van de dag.

Minard Castle - Dingleway - Happyhikers

Minard Castle

Een oude ruïne van een kasteel, namelijk Minard Castle. Het is een van de drie resterende ruïnes van Fitzgerald kastelen. Het kasteel stamt uit de 16e eeuw en is niet begaanbaar. De bovenste verdieping is ingestort en er wordt gewaarschuwd dat het een onstabiel gebouw is. Toch staat het op een prachtige plek en hoort het er eigenlijk ook gewoon thuis.

Kliffen Dingle peninsula - Dingleway - HappyHikers

Wat het een bijzonder spectaculaire plek maakt is het strand vol met keien welke door de zee aan land zijn gebracht. We besloten onze backpack af te gooien en de keien op te klimmen. Wauw, de eerste echte Ierse kliffen van onze wandeling! Het was tijd voor een fantastische fotoshoot voordat we weer verder liepen. Deze plek was wel echt magisch, dat voelde je gewoon!

Weg - Dingleway - Happyhikers

Lunchen na 11 kilometer…

Na deze spectaculaire plek trokken we verder. We liepen door boeren landschap en zagen vaker koeien in de wei. Een leuke afwisseling van de vele schapen de dagen ervoor. Wel liepen we helaas veel verhard. We wisten dat er ergens halverwege de dag een plaatsje zou zijn, we hoopten daar even te kunnen stoppen en wat te eten. Na zo’n 11 uur kwamen we aan bij Lios Póil. Hier was een oude benzinepomp (niet meer in gebruik) met een klein winkeltje en er stonden twee picknicktafels buiten. We besloten hier even een break te houden.

Spoorweg Tralee naar Dingle - Dingleway - HappyHikers

Naast onze lunchplek was ook nog een gedeelte van de oude spoorlijn te zien die vroeger (van 1891 tot 1953) van Tralee naar Dingle liep. Na zo’n 20 minuten namen we nog even een kijkje in het kerkje aan de overkant van de weg en daarna vervolgden we onze wandeling over de Dingleway naar Dingle. Na een klein stukje langs een drukke weg, en het oversteken van een riviertje, sloegen we af om vervolgens meer van de weg af te wijken. We liepen eerst nog over wat boerderij weggetjes om vervolgens af te slaan en midden in een weiland te staan. Dat was wel fijn voor onze voeten want alleen asfalt loopt wel zwaar met categorie B wandelschoenen aan.

Kalfjes - Dingleway - HappyHikers

Verder door het weiland & karmapunten

Het waaide opeens hard toen we in het weiland stonden. We hadden nu niet meer de bescherming van wallen langs de kant van de weg en voor ons lag een berg waar de wind langs ging. In het volgende weiland stonden wat koeien / stieren, maar die liepen gelukkig al bij het pad vandaan toen wij die kant op liepen.

Wandelen langs een veld - Dingleway - HappyHikers

We bleven onze weg vervolgen langs onverharde plattelandsweggetjes. We besloten om nog een extra stop te maken aan het begin van een weiland. Tijdens deze stop van 15 a 20 minuten verdiende Eelco nog extra karmapunten door medewandelaars de weg te wijzen. Het was verwarrend want net ervoor was een trappetje waarop met een pijl stond aangegeven welke kant we op moesten. Saska was net zoals veel andere wandelaars te druk bezig om de trap over te klimmen en had de pijl niet eens gezien. Gelukkig Eelco wel en liep iedereen die we tegenkwamen de juiste kant op.

Wandelen door een veld - Dingleway - HappyHikers

Niemandsland op de Dingleway?

Na onze break liepen we nog een stuk over plattelandsweggetjes. Hierna hadden we een kleine klim omhoog langs een heuvel. Opeens stonden we in een stuk wat aanvoelde als niemandsland. Hier was hele ruige natuur met heel veel stenen uitgestrooid over het landschap. In de verte liep de Connor Pass, een autoweg dwars over het eiland. Gelukkig hoorden we die niet, en als er geen auto reed dan was het echt alsof je er alleen was. Elke keer is het als je ergens om de hoek loopt toch weer een grote verrassing wat je aantreft. De Dingleway blijft verrassen en zorgt voor veel mooie plekken.

Riviertje - Dingleway - HappyHikers

Niemandsland - Dingleway - HappyHikers

Dingle in zicht!

Na een klein heuveltje over te hebben gestoken lag er nog een enorm lange rechte weg richting Dingle voor ons. Na de ervaring van de dag ervoor wisten we dat dit optisch bedrog kon zijn en was je er vaak langer over aan het lopen dan je lief was. Onze voeten, benen en eigenlijk gehele lichaam voelde op, en er kwam maar geen einde aan de weg. Toch hebben we het stap voor stap gelukkig wel gehaald en waren we ‘s avonds erg blij met een verfrissende douche en even kunnen liggen zodat onze voeten en benen konden bijkomen.

Dingle in de verte - Dingleway - HappyHikers

Een andere fijne gedachte was dat we de volgende dag een rustdag hadden ingebouwd om het stadje te bekijken en een mooie boottocht te maken om puffins (papegaaiduikers) te spotten!

Het pad - Dingleway - HappyHikers
Uitzicht en schapen - Dingleway - HappyHikers