De Camino Frances – Viana naar Logroño

Onze laatste dag alweer, de tijd is voorbij gevlogen! Vandaag lopen we de laatste 10 a 11 km van Viana naar Logroño. We hebben al gelezen dat dit niet het mooiste stuk van de Camino Frances schijnt te zijn, maar we moeten nu eenmaal bij ons eindpunt komen dus we gaan het wel meemaken.

De laatste dag! Van Viana naar Logroño

We beginnen ons dag met het ontbijtbuffet van het hotel, wat erg goed verzorgd was. Zo waren we wel weer klaar voor de laatste 11 km. Het dorp uit lopen ging prima aangezien de route langs het hotel liep. Al snel liepen we langs de volkstuintjes van Viana, waar mensen bezig waren met het verbouwen van hun eigen groentes. Hierna liepen we wel over een mooi stuk weg en vervolgens een bos in. Op de route hadden we nog gesprekken over onderwerpen zoals het onderwijsstelsel in Nederland wat wel weer interessant was. Net voordat we richting het bos zouden lopen was de route toch een beetje onduidelijk. Hoe lief was het dat mensen gele bloemen in de vorm van een pijl hadden neergelegd op de grond om zo de richting aan te geven? Dit is wel een duidelijk voorbeeld van het saamhorigheidsgevoel wat er onder de wandelaars bestaat.

Vanuit het bos was een brug over de weg gebouwd om naar de overkant te komen. We bleven door bosachtig gebied lopen op een pad wat langs de snelweg liep, niet het meest pittoreske stukje wat we zijn tegengekomen. Hierna kwamen we ook nog bij een fabriek uit waar de lucht echt niet te doen was. Ik wil niet weten wat er allemaal in de lucht rondhing maar het rook enorm chemisch, dat kan nooit gezond geweest zijn. We versnelden maar een beetje en hoopten dat de rest van de route niet zo zou blijven. Gelukkig werd het daarna beter!

Mooi uitzicht & een mooie stempel!

Al snel zagen we Logroño steeds dichterbij komen. We liepen nog langs wat huizen die er bij in de buurt gebouwd waren en kregen nog een mooie stempel met daarop higos, agua y amor, toch wel de mooiste stempel tot nu toe. Tevens is dit een van de meest bekende stempels van de route, het oude vrouwtje die ze eerst gaf is inmiddels overleden, nu wordt de traditie voortgezet door haar dochter.

Vanaf dit punt is het zeker niet ver meer, we lopen zo Logroño binnen. Over de iconische brug (Puente de Piedra) voelt het dan toch alsof we het hebben volbracht. We lopen richting het stadje want inmiddels willen we toch wel ergens iets lunchen. We komen langs een schattig kerkje (Parroquia San Bartolomé) en besluiten naar binnen te gaan. Hier hadden we wel een mooi en emotioneel moment samen. Wat is dat toch met kerken? Ik moet daar vaak een traantje wegpinken…

Samen in Logroño - Camino Frances - HappyHikers

Uitrusten en de stad beleven

We hebben het gehaald, de laatste etappe van Viana naar Logroño is volbracht! We hebben lekker een tostada con tomate gegeten en verse jus gedronken, we waren namelijk nog op tijd voor het ontbijt dat tot 12 uur werd geserveerd. Die Spanjaarden doen dat toch wel goed hoor, die tostadas! Dat gaan we thuis ook een keer proberen. We konden pas om 2 uur inchecken in het pension dus besloten om nog even in een parkje te zitten en wat te kletsen samen. De stad is vrij compact en je kunt er in een dag wel alles zien, dus besloten een beetje te plannen wat we de dag erop gingen doen. Toen het zover was om naar het pension te gaan hebben we lekker uitgerust en zijn we ‘s avonds pinxtos gaan eten, mjam!

Meer informatie over het wandelen van de Camino?

Terugkijken

We kijken terug op een bijzondere ervaring waarvan ik persoonlijk in het begin mijn twijfels had of ik het zou gaan redden. Natuurlijk kregen we op den duur wel wat pijntjes maar, eerlijk is eerlijk, het is me 100% meegevallen. Ik vond het een mooie manier van op vakantie gaan en vond het ook fijn om zoiets samen te kunnen beleven met mijn moeder.

We hebben uiteindelijk de route van Pamplona naar Logroño in 5 etappes gelopen waarvan dit de laatste was.

Dag 1: Pamplona naar Puenta la Reina

Dag 2: Puenta la Reina naar Villatuerta

Dag 3: Villatuerta naar Los Arcos

Dag 4: Los Arcos naar Viana