De Camino de Santiago lopen – Pamplona naar Logroño

De St. Jacobsroute, beter bekend als de Camino de Santiago, lopen is al lange tijd een grote wens geweest van mijn moeder. Nu ben ik (Saska) ook eindelijk aangestoken ben met het wandelvirus. Daardoor werd samen deze route lopen een leuk verjaardagscadeau! We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen. Het plan is om een gedeelte van de Camino Francés te gaan lopen. Maar wanneer gaan we lopen? Welk stuk willen we lopen (daar zijn we inmiddels uit! Het wordt van Pamplona naar Logroño)? Hoe lang en hoe ver per lopen dag? Hoe komen we bij het begin en eindpunt? Daarnaast mogen we ook onze Spaanse lessen weer een beetje oppakken. Dit is namelijk na een paar jaar wel een beetje weggezakt…

Route: Van Pamplona naar Logroño

De gehele Camino de Santiago in 1 x lopen wordt lastig in verband met werk, we kunnen er niet zomaar even meer dan een maand tussenuit. Vandaar dat we besloten hebben te beginnen met het stuk van Pamplona naar Logroño te willen lopen. Dit is een route van zo’n 100 kilometer welke we in 4 a 5 dagen willen gaan wandelen.

We hebben deze route gekozen omdat dit redelijk goed te doen schijnt te zijn voor een nog “onervaren” loper zoals ik. Het beginpunt van de route (waarbij twee punten mogelijk zijn: Saint-Jean-Pied-de-Port of  Col de Somport) loopt door de Pyreneeën, dit schijnt een zwaar stuk te zijn waarbij wat meer wandelervaring wel fijn zou zijn. Wie weet in de toekomst! De twee beginpunten komen even voor Pamplona samen, vandaar dat Pamplona voor ons een mooi beginpunt is. Daarnaast zijn zowel Pamplona en Logroño makkelijk te bereizen, ook een groot pluspunt!

Dit is ongeveer de route:

Camino de Santiago - Camino Francés: Pamplona naar Logroño - Happy Hikers

Wanneer gaan we?

Aangezien mijn moeder werkzaam is in het onderwijs moeten we tijdens de schoolvakanties. We hebben besloten in mei te gaan lopen. Het is dan nog niet zo warm als in juni – Augustus, maar ook niet meer koud zoals de winter. Perfect wandelweer hopen we!

We vliegen op 4 mei naar Madrid en hopen nog dezelfde dag een bus of trein richting Pamplona te kunnen pakken. Zo kunnen we mooi meteen 5 mei van start met onze tocht! We hopen gemiddeld 20 kilometer per dag te gaan lopen, dus op 9 mei aan te komen in Logroño. Op 10 mei nemen we dan weer een bus of trein richting Madrid en hebben we daar hopelijk nog een halve of hele dag om de stad te bekijken voordat we weer terug vliegen naar Nederland!

Mochten we sneller / meer lopen op een dag, dan betekend dat dus eventueel ook meer tijd in Madrid! Maar we hebben het zo gepland dat we eventueel ook nog de 11e vanuit Logroño naar Madrid kunnen afreizen voordat we weer in het vliegtuig stappen. Flexibiliteit leek ons fijn wanneer je zo’n tocht loopt, je weet immers niet wat je onderweg nog tegenkomt. Misschien laten onze voeten het een dag niet toe en blijven we ergens wat langer plakken…

Voorbereidingen?

Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang! We zijn allebei lekker aan het sporten zodat hopelijk onze conditie op pijl is wanneer we aan de tocht gaan beginnen. Daarnaast mag ik ook nog wel even op zoek naar nieuwe wandelschoenen (de artikelen van Eelco maar weer eens doorlezen…). Het paar waar ik nu vaak op loop lijkt me niet helemaal geschikt hiervoor (gaan wel mee als back-up heb ik bedacht..). Ook andere gear zoals een nieuwe backpack, wandelbroeken etc moeten nog aangeschaft worden! Het wordt wel een heel avontuur dus!

Meer informatie over het wandelen van de Camino?

En verder?

We hopen er een mooie tocht van te maken, waarbij we ons weer lekker kunnen onderdompelen in het Spaanse leven. Daarnaast bied het ons ook veel ruimte voor nieuwe perspectieven ontdekken. Wat vinden we echt belangrijk in het leven? Een beetje spirituele reis gaat het ook wel worden denk ik. Opzoek naar waar ik voor sta. Maar boven alles willen we er vooral open ingaan, we zien wel tot welke inzichten we komen. En mocht dit niet zo zijn, dan is het ook goed. Van Pamplona naar Logroño lopen zou voor mij al een hele overwinning zijn, misschien is dat ook gewoon genoeg. Ik wil tijdens mijn reis een soort dagboek gaan schrijven, en hopelijk post ik hiervan ook delen op Happy Hikers. Daarmee hoop ik anderen mee te kunnen nemen op deze reis en misschien wel enthousiast te maken hem zelf ook te gaan lopen!

We gaan er sowieso een mooie tocht van maken! Ik heb er zin in!!

Tips zijn natuurlijk altijd welkom, dus weet je nog iets waar we aan moeten denken? Laat het ons vooral hieronder weten!