Wandeltips: 5x blaren voorkomen

Als je begint met wandelen sta je vaak niet stil bij de kans op blaren. Hoewel je voeten je meest belangrijke vervoersmiddel zijn, gebruiken we ze buiten het wandelen vaak niet op een wijze die blaren kan veroorzaken. Een belangrijke les als je begint met wandelen is dan ook hoe je kan blaren voorkomen. Aan de hand van de volgende vijf tips willen je helpen blaren te voorkomen.

Tip 1: kies de juiste wandelschoenen

Zoals in onze blogpost over de juiste wandelschoenen al hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten wandelschoenen. Daarnaast is er een variatie van materialen waar je uit kan kiezen. De juiste schoenkeuze kan je helpen blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je voeten niet vochtig of nat worden tijdens het wandelen. Dus enerzijds mogen je schoenen geen water doorlaten en anderzijds moeten je schoenen genoeg ademen. Natte voeten zijn namelijk de belangrijkste oorzaak van blaren op je voeten.

Tip 2: zorg dat je wandelschoenschoenen goed passen

Bij aanschaf van je wandelschoenen moet je ook erg kritisch zijn op de pasvorm. Knelt de schoen of zit de schoen juist te los? Kleine irritaties kunnen resulteren in pijnlijke voeten en blaren. De schoen moet goed om je voet heen zitten en ruimte geven aan je tenen, deze moeten wel vrij kunnen bewegen. De rest van je voeten moeten ingepakt zitten in de schoen zonder te knellen. Wat je zeker wil voorkomen is dat je voet kan schuiven in de schoen.  Beste manier voor het vinden van de juiste schoen is daarom naar een winkel te gaan en verschillende modellen te passen. Het klinkt simpel maar je zal er veel plezier aan beleven en veel blaren voorkomen.

Tip 3: Blaren voorkomen? Trakteer jezelf op wandelsokken

Wandelsokken worden snel over het hoofd gezien als je op zoek bent naar nieuwe sportkleding, maar kunnen echt het verschil maken. Goede wandelsokken zullen helpen je voeten droog te houden; dit helpt weer blaren voorkomen. Daarnaast bieden goede wandelschoenen warmte en comfort tijdens je wandeling. Voor tips voor de perfecte wandelstokken kun je terecht op deze blogpost.

Tip 4: verzorg je voeten proactief

Iedereen kent het gevoel, je bent al over de helft van je tocht en je begint iets te voelen aan een van je voeten. Op dat moment denk je waarschijnlijk, ik ben bijna klaar dus gewoon doorlopen. Maar als je blaren wil voorkomen en je voeten fit wil houden voor de volgende dag moet je proactief zijn. Dit betekend stoppen als je een knelling voelt, je voeten warm zijn of er iets in je schoen zit. Neem een korte pauze en probeer de bron van je ongemak te vinden. Ook kan het helpen op dit moment schone wandelsokken aan te trekken. Als het nodig is kan je het combineren met een korte pauze om je voeten te koelen of juist te drogen. Zie je al een beginnende blaar kan je deze afplakken met tape of je voeten masseren of ze insmeren met kokosolie. Wanneer dit niet helpt kun je er voor kiezen je wandelschoenen op een andere manier te strikken. Verschillende methoden zijn bijvoorbeeld de lussen bij je tenen open te laten of juist lussen midden op de voet open te laten.

Tip 5: ga goed voorbereid op pad

Zoals bij bijna alles geldt dat een goede voorbereiding het verschil maakt, dit geldt ook als je blaren wil voorkomen. Een goede voorbereiding betekend dat je voeten elke dag een beetje aandacht geeft. Houd je teennagels goed bij. Als je nagels te lang zijn kunnen ze gaan schuren en prikken in je tenen, knip je teennagels regelmatig. Let daarbij op dat je je teennagels niet te kort knipt. Korte teennagels kunnen zorgen voor irritatie bij je nagelbed en voor scheve nagels. Als je last hebt van een ingegroeide teennagel kan je deze weer verhelpen door de nagel voorzichtig eruit te duwen. Wees wel voorzichtig. Als je veel last hebt van blaren kun je blaren voorkomen door op de ochtend van vertrek je voeten in te smeren met bijvoorbeeld kokosolie. Sommige mensen kiezen voor talkpoeder maar dit raden we alleen aan op warme dagen omdat het je voet ook uitdroogt.  Als je al een kleine irritatie op je voet hebt kun je ervoor kiezen deze af te plakken met tape en als het nodig is een blarenpleister.

Toch nog blaren? Doe dan het volgende:

We hopen je met deze vijf tips weer flink op weggeholpen te hebben met blaren voorkomen. Als je ondanks deze tips toch blaren krijgt neem dan de tijd om de plek te bekijken. Als het kan kun je de blaar doorprikken met een schone naald. Denk eraan de naald goed te ontsmetten. Belangrijk bij het doorprikken van blaren is dat al het vocht uit de blaar loopt. Gebeurd dit niet kies er dan voor de plek groter te maken totdat al het vocht uit de blaar is. Pas hierbij op dat de plek van de blaar wel bedekt blijft. Vervolgens kan je de blaar tijdelijk afplakken met tape en/of eventueel een pleister. Bij aankomst op de plek van bestemming kun je de plek weer laten luchten voor een snel herstelproces.