Backpack voor lange afstandswandelingen: tips bij het kopen

Zoals jullie al hebben kunnen lezen hebben we een aantal langere afstandswandelingen op de planning staan (zoals bijvoorbeeld Ierland)! Hier hebben we enorm veel zin in en kijken we ook naar uit. Maar bij een lange afstandswandeling komt wel iets meer kijken dan een dagje wandelen. We hadden allebei al een backpack van onze reizen in Azië maar die zijn niet toereikend (wat betreft ondersteuning etc) om hele dagen mee te wandelen. Een nieuwe backpack moet dus gekocht worden. Maar waar moet je dan allemaal aan denken? Hier hebben we veel van de informatie die we  hebben gelezen over een backpack voor lange afstandswandelingen samengevat in dit artikel!

Waarom speciaal een backpack voor lange afstandswandelingen?

Dit was voor ons best wel een afweging. We hadden immers allebei al een backpack waarmee we veel door Azië hebben gereisd. Waarom zijn we dan toch nog een backpack gaan kopen voor lange afstand wandelingen? Nou, de backpacks die we al hadden zijn prima voor Azië waarbij je ze hooguit een keer een uurtje op je rug hebt, maar er afstanden van 20 – 30 kilometer mee lopen gaat hem helaas niet echt worden.

Een backpack voor langere afstanden is vaak wat technischer dan een “simpele” backpack waar je alle spullen in propt voor Azië. Bij meer geavanceerde backpacks is het rugpand vaak beter en is de manier waarop hij op de heupen wordt gedragen is ook beter voor je lichaam.

Backpacks lange afstandswandelingen - Happy Hikers

Waarop letten?

Oke, we willen dus een backpack voor lange afstandswandelingen. Maar waar moet zo’n backpack dan aan voldoen? We hebben ons goed ingelezen voordat we naar de winkel gingen en kwamen op de volgende belangrijke punten. Veel hiervan herkenden we al van onze backpack vakanties door Azië, maar voor het wandelen moesten we toch met een aantal punten extra rekening houden.

Hoe valt de backpack op je heupen?

Het belangrijkste van het passen en kopen van een backpack is toch wel hoe lekker deze zit. Hierbij draait het vooral om de heupband. Zit deze goed op je heupen of valt hij erboven? Het meeste gewicht van je backpack ga je dragen op je heupen, dit is namelijk een stuk beter voor je rug. Het is daarom belangrijk dat de heupbanden ook daadwerkelijk goed op je heupen vallen en niet erboven. Je heupbot moet zeg maar bedekt zijn met de heupband. Dit gaat je veel narigheid (rugproblemen en blauwe heupen!) voorkomen wanneer je een verkeerde backpack zou kopen die niet op de juiste hoogte zit.

Gewicht van backpack zelf

Een ander belangrijk punt was toch wel het gewicht van de backpack zelf. Als je 8 uur wil gaan wandelen met een backpack op je rug wil je natuurlijk dat deze zelf zo licht mogelijk is met het hoogst mogelijke draagcomfort.  Nu moet ik eerlijk toegeven dat we hier zelf niet zo bij hebben stilgestaan (oeps!), we vinden het namelijk veel belangrijker dat de backpack gewoon goed zit. We zijn allebei nog jong dus een eventuele extra 200 – 400 gram gaat wel goed komen. Dan maar een shirtje minder mee…

Volume inhoud van de backpack

Hoe lang ga je wandelen? Alleen maar een nachtje of ga je ook langer weg? Wat moet je allemaal mee nemen? Kookstel? Slaapzakken? Matjes? Tent? Allemaal dingen om rekening mee te houden voordat je een backpack gaat kopen! Hoe meer je mee moet nemen, hoe groter natuurlijk je backpack. Ga dus van te voren na welke type wandelingen je de komende tijd wil gaan maken met je backpack. Is dit binnen Nederland van trekkershut naar trekkershut? Of kamperen in de wildernis in Zweden? Bij trekkershutten hoef je natuurlijk geen tent en matje mee te slepen, maar bij kamperen weer wel.

Zelf hebben we gekozen voor een backpack van 50 – 60 liter. We wilden eigenlijk een maatje kleiner maar na onze eerste wandeling hebben we wel gemerkt dat we hier blij mee zijn! Zo’n slaapzak neemt namelijk best veel ruimte in, en in de toekomst zullen we ook nog wel wandelingen gaan doen waarbij we voedsel en een kookstel mee zullen moeten nemen.. Dan is die extra ruimte natuurlijk niet erg!

Een nadeel van een te grote backpack kopen is dat je ook spullen mee zult nemen die je eigenlijk helemaal niet nodig zult hebben. We hadden de eerste keer bijvoorbeeld ook allebei een dik boek mee, onder het mom: we zijn nu aan het testen hoe het is dus laten we ook wat zwaardere dingen meenemen. Wanneer we echt een 4 – 8 dagen zullen gaan wandelen houden we hier natuurlijk wel rekening mee… Geen overbodige spullen dus!

Verstelbaar rugpand backpack - Happy Hikers
Verstelbare heup en schouderbanden

Hierboven hadden we het al even aangehaald, maar de pasvorm van je backpack is echt het allerbelangrijkste! Het is al zwaar genoeg om met 7 – 10 kilo op je rug te moeten gaan lopen, maar je lichaam gaat er echt aan kapot wanneer je backpack niet goed past. Iets wat hierbij kan helpen is een backpack met verstelbare heup en schouderbanden. Zo kun je je backpack helemaal aanpassen aan je eigen lichaam voor optimaal comfort.

Handige vakken?

Nog iets om over na te denken is of er handige vakken zitten op je backpack. Bij het maken van lange afstandwandelingen wil je niet elke keer weer je gehele backpack overhoop moeten halen voor blaarpleisters of een snack onderweg. Vaak zit in het bovenstuk van een backpack een “handig” vakje maar ook die vakken op je heupband kunnen best handig zijn voor bijvoorbeeld snacks onderweg! Zo hoef je niet je hele backpack weer af te doen maar kun je al wandelend genieten van een koekje of toch stiekem een Snickers. Wel weer even het plastic met je meenemen!

Handige vakken backpack - Happy Hikers

Ook zit er vaak aan de zijkant een ruimte voor je drinkfles. Zo heb je hem altijd meteen bij de hand. Daarnaast is het bij de meeste backpacks zo dat je een top en bottom loader hebt. Je kunt dus zowel aan de bovenkant als aan de onderkant spullen toevoegen aan je backpack. Zelf hebben we onze slaapzak in het bottom loader stuk, zo heb je hem altijd makkelijk bij de hand wanneer je aan komt op de plek van bestemming.

Regenhoes

Het kan helaas ook zo zijn dat je een beetje regen tegen gaat komen onderweg. Om te voorkomen dat je in dit geval in een natte slaapzak moet gaan slapen is een regenhoes wel handig. Deze zal de inhoud van je backpack beschermen tegen de regen. In de meeste gevallen zit deze wel bij de backpack, maar controleer toch even voor de zekerheid!

Prijs

Een goede backpack kost vaak wel wat. Ga er maar vanuit dat je tussen de €150 en €250 kwijt zult zijn! Het loont dan dus ook om voordat je gaat kopen heel even op internet te kijken naar waar je dezelfde backpack goedkoper kunt kopen. Bij mij was bijvoorbeeld het model van vorig jaar 55 euro goedkoper terwijl er amper aanpassingen waren gemaakt (in ieder geval niet wat mij is opgevallen…). Die €55 is dan toch weer mooi meegenomen natuurlijk! 🙂

Passen!

Oke, ik blijf in de herhaling vallen. Maar als je iets van me moet aannemen uit dit artikel is wel dat je verschillende backpacks (misschien wel meer dan 10) moet gaan uitproberen voordat je er eentje gaat kopen. Ieder lichaam is anders en elke backpack is anders. Neem er even een ochtend de tijd voor en ga lekker testen. Dit is immers al onderdeel van de voorpret toch? Oh en vergeet niet: die heupbanden!!! Die moeten echt goed zitten hoor!

Wanneer je denkt een fijne backpack te hebben gevonden is het ook belangrijk om hem even te testen met gewicht erin. Vaak hebben ze in de winkel zakjes van een aantal kilo welke je in je backpack kunt doen. Voelt het nog steeds goed nu er gewicht inzit? Dan heb je denk ik je backpack voor lange afstandswandelingen gevonden!

Veel plezier met mooie wandelingen maken! Welke wandelingen staan bij jullie op de planning?