Avervoorderpad (13KM) – Klompenpad Teuge – door de natuur langs Vliegveld Teuge

Met de start van de lente hebben we weer eens onze wandelschoenen aangedaan voor het lopen van een klompenpad in de buurt van Apeldoorn. Op het programma stond het Avervoorderpad, een klompenpad van ongeveer 13 kilometer midden in de IJsselvallei tussen Deventer en Apeldoorn. Het startpunt is De Vecht en de route loopt o.a. langs vliegveld Teuge. Een wandeling langs uitgestrekte velden en karakteristieke boerderijen met uitzicht over het Vliegveld Teuge. Het pad ligt direct ten noordoosten van Apeldoorn wat voor ons betekende dat het goed bereikbaar was met de fiets. De weersvoorspelling waren goed dus we hadden zin in een mooie wandeling. Voor een kaart van de route klik hier.

Startpunt en Huis Avervoode

Huis Avervoode - HappyHikers.nl

Het startpunt is midden in buurtschap De Vecht bij de lokale voetbalvereniging, aangezien buitensport op het moment van lopen nog stil lag (i.v.m. Covid-19) was dit een ideale plek met veel parkeergelegenheid. Via de route loop je snel het dorp uit en via een veld met suikerbieten zie je al snel Huis Avervoorde staan. Een mooie herenboerderij gebouwd rond 1500. Het gebouw heeft een aparte vorm omdat het rond 1800 is gehalveerd en weer deels uitgebouwd. In het verleden zetelde hier de landsvoogd, die eigenaar was van de omliggende landerijen. De route vervolgt over een brug waar je langs het kanaal verder loopt.

Suikerbieten richting de Vecht - HappyHikers.nl

Het landschap varieert weinig, je loopt soms op de weg soms op een onverhard pad naast de weg langs provinciale wegen met aan de ene kant een klein kanaal. Het uitzicht wordt bepaald door uitgestrekte landerijen. De bomen en heggen langs de kant van de weg zitten gelukkig vol leven en wat opvalt is dat op een bepaalde plekken nog sneeuw en ijs te zien van de kou anderhalve week eerder.

Richting Vliegveld Teuge

Na ongeveer een derde van de route laten we de weg eindelijk achter ons en lopen over een onverhard pad verder. Al snel blijkt dat de regenval van de afgelopen periode zijn weerslag heeft gehad op het pad. Het onverharde pad is modderig geworden en we moeten oppassen waar we lopen. We glijden een paar keer bijna uit, maar hebben het zonder in de modder te vallen gehaald. Aangezien we nu tussen de landerijen lopen worden we wel ondersteund door de vogels die al zijn begonnen aan het voorjaar. Langzaam buigen we af naar het westen lopen we richting vliegveld Teuge.

Sneeuwvlokje - HappyHikers.nl

Een deel van de route loop je langs vliegveld Teuge met uitzicht op overvliegende vliegtuigen. Het is mooi weer dus we zijn niet de enigen die de kans hebben genomen om met het mooie lenteweer eropuit te trekken, aan de noordkant van vliegveld is het zelfs druk te noemen. Toch is het wel leuk om er een keer langs te lopen. Op een gegeven moment loop je zelfs langs een heuse tribune vanwaar je over het vliegveld kan uitkijken. Niet helemaal ons ding, maar wel mooi voor de vliegtuigspotters.

Door de polder - HappyHikers.nl

De rust van het boerenland

We vervolgen onze weg en laten het vliegveld achter ons. Via allerlei mooie landweggetjes en stukken weiland laten we de drukte ook gelukkig achter ons en begeven we ons weer in de rust van het boerenlandschap. In het gebied is natuurmonumenten volop bezig delen van het boerenland weer terug te geven aan de natuur. Misschien moeten we er over een paar jaar nog maar een keer langslopen en kijken wat er van gekomen is.

Het einde is weer in zicht

Inmiddels zijn we al best wel weer moe geworden (toch de eerste wandeling van het seizoen) en lopen we weer terug naar onze fietsen. Het laatste stuk loopt direct over boerenland. Helaas zijn hier grote stukken van onder gelopen. Gelukkig hebben we wandelschoenen aan en is er genoeg ruimte om af te wijken van het pad, om zo toch droge voeten te houden. Een goede tip: loop dit pad niet na een periode met veel regenval. Al snel zien we het buurtschap De Vecht alweer in de verte en komen we weer terug bij het startpunt.

Nieuwe natuur - HappyHikers.nl

Eenmaal weer terug bij het startpunt kijken we terug op een mooie wandelmiddag, waarin we weer een nieuw stukje Nederland hebben leren kennen. Toch is het Avervoorderpad niet het mooiste klompenpad in de IJsselvallei, met bijvoorbeeld het Fliertpad in de buurt. In het begin van de wandeling en rond Vliegveld Teuge loop je veel over provinciale wegen, waardoor je altijd goed op het verkeer moet letten. Daarnaast was het pad op bepaalde plekken enorm drassig. Een tip is om de etappe meer in de zomer te lopen als de omgeving nog meer in bloei staat en het waarschijnlijk minder is aangetast door de regen. Al met al wel een mooie wandeling met unieke elementen.

Meer klompenpaden wandelen?