Ameland – Roosduinen en Landweerdijk (6,5 km)

Op een zonnige zondag in november waren we een lang weekend naar Ameland. En wat doen de HappyHikers op een eiland? Wandelen natuurlijk! Zo liepen we ook deze prachtige wandeling in de Roosduinen en over de Landweerdijk. Deze route is uitgezet door staatsbosbeheer en bevind zich in het midden van het eiland, tussen Ballum en Nes in. Deze wandeling hoort wel thuis in het rijtje met mooiste wandelingen van 2019, maar hierover later in december meer.

We-gaan-op-pad-Ameland-Roosduinen-en-Landweerdijk-HappyHikers

De route

De route begint bij het Parkeerplaats Roosduinen. Het is dus goed bereikbaar zowel met de fiets als de auto. Verder is er niet ver vandaan een bushalte. De route is uitgezet door staatsbosbeheer. Op hun site vind je meer informatie over de route. Via de handige blauwe bordjes is goed aangegeven hoe de route loopt, verdwalen is dan ook lastig. Dit vonden we erg fijn want hierdoor kun je vol je aandacht bij de prachtige omgeving houden zonder na te hoeven denken over de route.

Prachtig-duingebied-Ameland-Roosduinen-en-Landweerdijk-HappyHikers

Op pad..

Na de fietsen weggezet te hebben en de informatieborden van de route en het gebied grondig bestudeerd te hebben gingen we op pad. Je loopt al snel de bosstrook uit en komt terecht in een prachtig heuvelachtig duingebied. Wauw, we vonden de route meteen al mooi! Links bevond zich een kleine vijver waar de lucht mooi weerspiegelde. Gelukkig was het droog en liet de lucht zelfs een beetje blauw zien. De route sloeg al snel rechtsaf, dus we liepen niet richting de grazende runderen maar richting een klein stuk bos. Leuk, want zo zit er meteen een beetje afwisseling in de route en is het een verrassing waar je heen loopt.

In dit bos kwamen we zelfs nog onderstaande paddenstoel tegen. Het is voor ons wel echt een paddenstoelen jaar geweest, nu nog eens leren wat alle paddenstoelen zijn en of ze misschien wel eetbaar zijn? Dit exemplaar waren we in ieder geval nog niet vaak tegengekomen..

Paddenstoel-Ameland-Roosduinen-en-Landweerdijk-HappyHikers

Roosduinen

Na het stukje bos loop je de Roosduinen in. Dit duingebied is tussen 1804 en 1812 aangelegd om het dorp Ballum te beschermen. Het duingebied strekt zich uit over 83 hectare. De vegetatie van het gebied wordt in stand gehouden door een kudde Soayschapen, deze zorgen ervoor dat er niet te veel gras in het gebied voorkomt maar het heide en duin landschap blijft behouden. Daarnaast komen er 39 vogelsoorten voor in het gebied, voornamelijk tijdens het broedseizoen. Het duin- en bosgebied is ook de woonplaats van een velduil en ransuil. In de zomer kun je in het gebied ook nog Hereford runderen spotten die de schapen een handje helpen.

Lopen-naar-zee-Ameland-Roosduinen-en-Landweerdijk-HappyHikers

Zelf vonden we dit gebied wel het mooist van de gehele wandeling. De rust, stilte en het gevoel er als enige te wandelen geven de plek iets magisch. Je waant je echt even alleen op de wereld en in de complete natuur, wat best speciaal is in Nederland. We hebben zelfs nog een regenboog gespot! (zie hieronder)

Op het vaste land in Nederland ook een keer door de duinen wandelen?
Dan raadden we deze wandeling door Meijendel aan!

Regenboog-Ameland-Roosduinen-en-Landweerdijk-HappyHikers

Het bos weer in..

Na prachtig gelopen te hebben in de Roosduinen leidde het pad terug naar het bos. Hier liepen we kriskras doorheen. Blijkbaar is het bos deels verwoest geweest door een zware storm in 2014. Daarnaast zijn ze vanuit staatsbosbeheer sommige stukken aan het kappen om het bos iets meer licht te geven en daardoor een aangenamere plek voor wandelaars te maken. Door het bos loopt ook het Krûmeltjesspoor, een leuk pad wat gewandeld kan worden met kids waar langs de route leuke dingen te spotten zijn. Zo is er onderweg een kijkgat waardoor iets speciaals in de boom te spotten is.

Langs-het-weiland-Ameland-Roosduinen-en-Landweerdijk-HappyHikers

Langs de weilanden

Het laatste gedeelte van de wandeling loopt voornamelijk langs weilanden. Een prachtige plek in het voorjaar en de zomer als er meer vogels op het eiland zijn. Nu in november was het er rustig, er stonden niet eens koeien in de wei, maar dat heeft misschien ook wel weer zijn charme. De omgeving straalde een soort sereniteit uit. Het pad was prima begaanbaar. Na het lange rechte stuk vanaf de weg sla je linksaf en loop je langs een wal met bomen. Ook vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de weilanden. Je zou bijna niet zeggen dat je op een eiland zit.

Het enige nadeel van de wandeling is dat je aan het eind van dit lange stuk langs weilanden een stukje langs de milieustraat van Ameland loopt. Hier ligt bouwpuin en ander afval opgestapeld en zorgt niet voor het mooiste stuk van de wandeling.

Meer-met-riet-Ameland-Roosduinen-en-Landweerdijk-HappyHikers

Richting het eindpunt

Na de milieustraat slaan we weer linksaf en lopen we een stukje door een naaldbos. Ook hier is het rustig en lopen we lekker over onverharde paden. We komen nog langs een vijver met veel riet, geen zwemwater! Na de weg weer overgestoken te hebben lopen we nog een stukje parallel aan de weg tot we weer bij het beginpunt zijn aangekomen

Onze tips:

  • Mocht je niet genoeg tijd hebben om de gehele wandeling van 6,5 kilometer te lopen dan raadden we je aan om wel het stuk door de Roosduinen te lopen. Je kunt vervolgens de route inkorten door door het bos/over het fietspad richting het startpunt te lopen in plaats van de weg oversteken en door de weilanden. Hierdoor wordt de wandeling zo’n 3,3 kilometer.
  • Het duingebied biedt weinig bescherming tegen de wind, dus hou hier rekening mee.
  • Het Roosduingebied is zeker een aanrader als je op Ameland bent!

Meer over Ameland?